** Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Batman’da önemli mesajlar verdi. HDP’ye yüklenen Erdoğan, belediyeyi de eleştirdi. Çözüm sürecine dikkat çeken Erdoğan: “Kardeşliğimizi kimse bozamaz” dedi.

 

** Erdoğan, çözüm sürecinde siyasi irade ve devletin üzerine düşeni yaptığını ifade ederek: “Çözüm sürecine tüm vücudumu koydum. Örgüt silah bırakacaktı ama bırakmadı. Hiçbir sözlerini tutmadılar” diye konuştu.

 

BATMAN’DA HDP’YE YÜKLENDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, Batman Valiliği önünde düzenlenen mitingte HDP’ye yüklendi. Erdoğan, konuşmada Kürt sorunu olmadığını, Kürt kardeşlerinin sorunu olduğunu söyledi. Erdoğan, şöyle devam etti: “Bu sorunları çözmek zaten herkesin görevidir. Çözüm süreci, tüm vatandaşlarımızla birlikte Kürt kardeşlerimin beklentilerinin çözüm yollarının arandığı bir süreçtir. Bu süreci belirli bir bölgeyle sınırlandırmak her şeyden önce Kürt kardeşlerime haksızlıktır. Çözüm sürecini sadece Kürt sorunu parantezinde tutmak isteyenlerin niyeti başka. Onlar çözüm peşinde değiller. Onlar bu mesele üzerinden istismar yapıyorlar” dedi. Erdoğan, miting alanına gelirken geçtiği sokakları pislik içinde olduğunu, Batman’ı buna mahkum etmeye kimsenin hakkının olmadığını ifade ederek: “Modern bir ülkeden bahsediyorsak her kurum görevini yapmak zorundadır” dedi.

 

 

13 KM NİRE 133 KM NİRE”

Batman’daki yatırımlara dikkat çeken Erdoğan, “Batman’da son olarak 58 Trilyonluk yatırımla Batman şehir geçişiyle Gültepe ve Esentepe kavşakları bitirildi. Maliye Bakanının ifade ettiği gibi bir köprü yıllar yılı yapılamıyordu. Ama yapmak bize nasip oluyor. 120 kilometre dolaşacakken bu mesafe 20 km’ye düşüyor. İnsana değer vermek nedir? İşte buralardan geçiyor. Ama maalesef birileri var ki insan endeksli bir dünya onlarda yok, hizmetkar olmak onlarda yok. Bütün mesele insanımıza hizmetkar olabilmektir. Tüm bu eserlerin ve hizmetlerin Batmanlılara hayırlı olmasını Allah’tan diliyorum” diye konuştu.

 

“KARDEŞLİĞİMİZİ KİMSE BOZAMAZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, demokratik açılım, Milli Birlik projesi ve çözüm sürecine dikkat çekti. Erdoğan, şöyle konuştu: “Batmanlı kardeşlerim huzurun, barışın değerini iyi bilir. Çünkü Batman geçmişte terörden çok çekti. Geçmişte faili meçhullerden çok çekti. Demokratik açılım hamlesini açtığımızda en büyük desteği Batman’da gördük, ardından Milli Birlik projesinde Batman bize güç verdi, moral verdi. Çözüm süresinde de destek veren yine Batman’dı. ‘Analar ağlamasın’ dediğimizde Batman’daki analar sevinç gözyaşları içinde çağrımıza karşılık verdi. Kardeşliğimizi kimse bozamaz. Bizim aramıza kimse giremez. Kardeşlerim, geçmişte Türk diyerek Kürt diyerek Arap diyerek Çerkez, Laz, Abaza, Gürcü, Boşnak, Roman aklınıza ne gelirse bu şekilde adeta dilim dilim böldüler. Çözüm süreciyle işte bu ayırımları ortadan kaldırdık. Çünkü, biz yaradılanı yaradandan ötürü severiz. 12 yıldır attığımız her adımda insanı yaşat ki devlet yaşasın düsturuyla hareket ettik. Geçmişte ret, inkar asimilasyon politikaları vardı. Biz bunları ayaklarımız altına aldık. Bizim dünyamızda bu politikalar yok. Ne dedik, tek millet tek bayrak tek vatan tek devlet dedik. Rabia. Yolumuza böyle devam ettik. Böyle devam edeceğiz.”

 

“DAĞLARDA ZERDÜŞT DİNİN EĞİTİMİNİ VERİYORLAR”

Erdoğan, HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş’ın ‘Diyaneti kaldıracağız’ sözlerine de yanıt vererek; “Birileri diyor ki biz gelince Diyanet İşleri Başkanlığını kaldıracağız. Hale bak. Diyaneti kaldıracak. Niye? Çünkü, bunların dinle işi yok. İşte bakıyoruz, kaldıracağız dedikleri Diyanet şu anda ‘Kuran’a Piroz’ adıyla şu anda Kürtçe Kuran mealini yayınladı. Değerli kardeşlerim bütün bunlarla beraber biz adımları atmaya devam edeceğiz. Yahu ‘Kudüs Yahudilerin’ diyecek kadar ileriye gidiyorlar. Eğer zerre kadar bunların İslam’la alakası olsa bu ifadeyi kullanamazlar. Kudüs, Müslümanların en önemli Kabesi. Biz buralarda hayat bulduk, ayağa kaldık. Şu anda Musivelerin orada attığı adımların ne olduğunu biliyorsunuz. Elimizde kanıtları var dağlardaki kamplarda bunlar Zerdüşt dinin eğitimi veriyorlar. Kardeşlerim bunları çok iyi bilmemiz gerekiyor. Bunları Kürt kardeşlerimize iyi anlatmamız gerekiyor. Bir oyuna geldik, bir daha gelmeyelim” diye konuştu.

 

TPIC İŞÇİLERİNE FIRÇA ATTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşurken, miting alanında bulunan ve geçici olarak TPIC’te asgari ücrete bağlanan işçilerin kadro istemiyle ilgili sloganları üzerine konuşmasını keserek, işçilere dönüp; “Bir yerde çalışıyorsunuz, nankörlük yapmayın. Bir imkan size tanınmış oralarda çalışıyorsunuz. Başbakanımız gerekli açıklamaları yaptı. Seçimden sonra bunların adımları atılacak. Provoke etmeyen. 20-30 kişi toplanıyorsunuz, bunu yapıyorsunuz. Yapmayın” dedi.

 

“KÜRT KARDEŞLERİMİN SORUNU VARDIR”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başlattıkları süreçlere işaret ederek: “Çocuk isimlerden yerleşim birimlerine kadar Kürtçe isimler veriliyor. Bu yasaklar kalktı. Bu yüzden Kürt sorunu yoktur. Kürt kardeşlerimin sorunu vardır diyorum. Bu sorunları çözmek zaten herkesin görevidir. Bu gerçeği kabul edelim. Etnik kökene, inanç grubuna, başka kriterlere göre ayrımcılık yapmak eski Türkiye’nin hastalıklarıydı. Çözüm süreci, tüm vatandaşlarımızla birlikte Kürt kardeşlerimin beklentilerinin çözüm yollarının arandığı bir süreçtir. Bu süreci belirli bir bölgeyle sınırlandırmak her şeyden önce Kürt kardeşlerime haksızlıktır. Çözüm sürecini sadece Kürt sorunu parantezinde tutmak isteyenlerin niyeti başka. Onlar çözüm peşinde değiller. Onlar bu mesele üzerinde istismar yapıyorlar” diye konuştu.

 

HDP VE BELEDİYE’Yİ ELEŞTİRDİ

İsim vermeden HDP’ye yüklenen Erdoğan, kendisini havaalanında karşılamayan Batman Belediye Başkanını sert sözlerle eleştirerek: “Diyorlar ki, Kürtlerin temsilcisi biziz. Hadi canım. ‘Ben Kürtlerin temsilcisiyim’ diyenleri, arkada sokaklarda görüyorum pislikten geçilmiyor. Önce oraları temizle. Kürt vatandaşıma hizmetkar ol. Türkiye’nin Cumhurbaşkanım. Valiliği ve belediyeyi de ziyaret edelim dedim. Sağ olsun Belediye Başkanı havaalanına gelme nezaketi bile göstermedi. Oraya gelmeyen bir belediyeyi, Cumhurbaşkanı olarak ziyaret etmek doğru mu? Bunu bilmenizi istiyorum, istismarını yapmasınlar. Bunlar da ayrımcı ruh var. Bir yerden emirler geliyor nereden dağdan emirler geliyor. Dağdan emir aldıkları için bu ülkenin sistemi içinde değiller. Nezaket kuralları diye bir şey bunlarda söz konusu değil. Onlar varsın böyle devam etsinler. İdeolojiyle sandığa gidilmez. Hiç bir alanda hizmet etmezken kuru kuraya oyunu bana ver diyorlar. İstiyorlar ki bölge geride kalsın, mahrumiyette kalsın. Niye işadamları buraya gelmiyor. Korkuyor.  Bugünkü güçlerini, Kürt vatandaşlarımın üzerine kurmuşlar. Onun için bölgede tehdit ortamını sürdürüyorlar” dedi.

 

“SÜRECE TÜM VÜCUDUMU KOYDUM”

Erdoğan, çözüm sürecinde siyasi irade ve devletin üzerine düşeni yaptığını, ancak örgütün ve güdümündeki siyasi partinin hiçbir sözlerini tutmadığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Örgüt silah bırakacaktı, bırakmadı. Hala kandan, silahtan beslenen bir yapı var. Fotoğraf bu kadar net. Süreçte kararlıyız. Bu sürecin tek mimarı benim. Bu sürece tüm vücudumu koydum. Beni süreci bitirmekle itham edenler, sözünü tutmayanlar en büyük zararı verenlerdir. Onların sayesinde değil onlara rağmen bu günlere geldik. Batmanlı kardeşlerimin desteğiyle bu süreci nihayete kavuşturacağız. Bu devleti bir kesimin değil, her kesimin haline getireceğiz. Ne bölücü örgüte ne de paralel örgüte teslim etmeyiz. Birlikte el ele vermişler, yeni Türkiye yolunu dinamitlemeye çalışıyorlar. Milletimiz bunları görüyor, tanıyor. Bir de bunların hamiline soyunmuş muhalefet var.”

 

400 VEKİL İSTEDİ

Erdoğan, Batman’da da başkanlık sisteminin bir ihtiyaç olduğunu gündeme getirerek: “Milletin ilk Cumhurbaşkanı olarak tespit ve teklifler ortaya koymak zorundayız. Türkiye yeni Anayasasını hazırlamalı, bununla birlikte Başkanlık sistemine geçmelidir. Yeni Türkiye’nin inşası için yeni anayasa şart. Yeni anayasayla birlikte başkanlık sistemine girmek zorunluluk haline geldi. Bunun da yolu 400 milletvekilinden geçiyor biliyorsunuz değil mi?” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim