ÇALIŞMALAR YOĞUNLAŞTI
İl Sağlık Müdürlüğü, meme kanseriyle mücadele kapsamında farklı bir etkinliğe imza attı. Vali Hulusi Şahin’in eşi Ebru Şahin’in himayesindeki proje kapsamında KETEM ekipleri, Demirlipınar (Mozgelan) köyündeki kadınları ücretsiz taramadan geçirdi. Vali eşi Ebru Şahin ve İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Hakan Pamukçu da etkinlikte yer alarak farkındalık çalışmalarına katkı sundu. Pembe rengin hakim olduğu etkinlikte açılış konuşmaları ve pasta kesiminin ardından kanser ile ilgili sunum yapıldı. Etkinlikte tarama yapan kadınlara hediyeler takdim edildi.

“ÖNCE KADIN BİLİNÇLENMELİ”
Programda köy kadınlarına hitap eden Ebru Şahin: “Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) ekipleri kansersiz yaşam için en ücra köylere giderek kadınlara ulaşıyor. Önce kadınlarımız sağlıklı olacak ki gelecek nesillerde de bu bilinç yerleşsin. Sağlık ekipleri son derece gelişmiş araçlarla köyleri geziyor. Bu kadınlarımız için büyük bir fırsat. Sağlık ekipleri sahaya çıkarak kadına ulaşıyor. Kadınlarımızın çekinmeden bu taramalara gitmelerini ve kendi sağlıkları için bu güzel hizmetlerden faydalanmalarını rica ediyoruz. Biz sağlıklı olacağız ki gelecek nesillerimiz ve Türkiye sağlıklı olsun” dedi.

KANSERLE MÜCADELEYİ ANLATIYOR
Meme kanseri tedavisi gören hemşire Burcu Karamut de etkinlikte sunum yaparak erken tanıya vurgu yaptı. Karamut, yaşamış olduğu meme kanseri ile ilgili yaşam kesitini katılımcılarla paylaştı. Karamut, şunları söyledi: “Ben kanseri yendim. Erken teşhis hayat kurtarır. Kanserin beni öldüremeyeceğini, beni yenmeyeceğini düşünerekten hemen çözüm yollarını aramaya başladım.  Daha sonra tedavi için tümör ameliyatı oldum, bu benim için büyük bir zorluktu. Biz kadınların hayatı bir meme değil. Yaşamamız için nedenler vardır. Ancak en önemli şey erken teşhis.”

“25 BİN KADINA KANSER TARAMASI YAPILDI”
İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Hakan Pamukçu ise şu ana kadar yapılan çalışmalara dikkat çekerek: “Doğru korunma stratejileri ile kanserlerin üçte birini önlemek mümkündür. Yılın her günü ve her türlü mevsim şartlarında çalışmalarını sürdüren, hem hastalıkla ilgili bilgilendirme hem de sağlık taraması yapan KETEM ekiplerimiz bunun için gayret göstermektedir. İki yıl içerisinde 30-65 yaş arası 25 bin kadına HPV testi ile Rahim Ağzı Kanseri taraması, 40-69 yaş arası 9 bin kadına mamografi çekilerek meme kanseri taraması ve 50-70 yaş arası 26 bin erkek ve kadına gaitada gizli kan testi yapılarak kalın bağırsak kanseri taraması yapılmıştır. Gezici Mobil Tarama aracımızın yanı sıra İlimizde faaliyet gösteren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezinde (KETEM) ve Aile Hekimlerince ücretsiz olarak halkımıza yönelik kanser taramaları (meme, serviks, kolon kanseri) yapılmaktadır. 30-69 yaş tüm vatandaşlarımızı KETEM'e ve Aile Hekimliklerine kanser taramalarını yaptırmak üzere davet ediyoruz” diye konuştu. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim