**Hacettepe Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Özyiğit ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Uğur Çevik, TÜBİTAK popüler bilim dergilerinin düzenlediği bilim söyleşileri kapsamında Batman Fen Lisesi’nde ‘Kanseri önleyebiliriz’ konulu söyleşide öğrencilerle buluştu.

YILLAR SONRA BATMAN’DAYDI

1985-87 Yılları arasında Batman Lisesi’nde eğitim gören aslen Erzincanlı Hacettepe Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Özyiğit ve KTÜ Öğretim üyesi Prof. Dr. Uğur Çevik, Batman’da öğrencilerle söyleşide buluştu. Fen Lisesi konferans salonunda öğrencilere seslenen Prof. Dr. Gökhan Özyiğit, ülke genelinde kanser vakalarında adeta patlamanın yaşandığını söyledi. Özyiğit, şöyle devam etti: “Kansere yakalanmamak için tütün ürünleri, alkol ve obeziteye dikkat edilmeli. Alkol de sigarayla aynı. Sadece sigarayı şu anda bütün dünyadan kaldırabilsek tedaviye ve ilaç fabrikasına gerek kalmaz.” Öte yandan Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Anabilim Dalından Prof. Dr. Uğur Çevik ise; “Daha önce Batman’da içme suları ve toprakları için radyolojik veri tabanı çalışmalarımızı tamamlamıştık. Bu çalışmalarla içme suları ve topraklarda kanser yapan radyoizotopları tespit etmeye çalıştık. Batman’da radyolojik açıdan risk tespit etmedik” dedi.

IŞIK: “KANSER RİSK HARİTASI ŞART”

Batmanlı araştırmacı Jeoloji Yüksek Mühendisi Ümit Işık, TÜBİTAK ekibine eşlik etti. Kanser vakalarıyla ilgili Batman’da risk haritasının çıkarılması gerektiğini kaydeden Işık, şöyle devam etti: “Batman içme suyu ve topraklarında kanser yapabilecek tüm ağır metal ve radyoizotopların tespit edilerek haritalanması gerekiyor. Geçmişte Prof.Çevik’le Batman için yapmış olduğumuz radyolojik çalışmalar dünyanın en iyi uluslararası dergilerinde yayınlandı. Amacımız bu çalışmaların devamı niteliğinde olan Batman ili içme suyu ve topraklarında ağır metal kirliliği haritası oluşturmaktır.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim