** Batman Barosu Kadın Hakları Komisyonu’nun bir süre önce paylaştığı ‘Kadına yönelik şiddetin görüntüsü’ raporunda ilginç tespitler dikkat çekiyor.

 

BATMAN’IN ŞİDDET VERİLERİ

Ülke genelinde olduğu gibi Batman’da da kadına yönelik şiddet artıyor. Batman Barosu Kadın Hakları Komisyonu’nun bir süre önce kamuoyuna açıkladığı ‘Kadına Yönelik Şiddetin Görüntüsü’ raporunda ilginç detaylar var. Batman Asliye Mahkemesi ve Batman Aile Mahkemesine yapılan başvurulara göre hazırlanan raporda 217 dosya üzerinden inceleme yapıldı. Raporda; “Araştırma 2013 ve 2014 yılında yapılan başvuruları içermektedir. Çocuk olarak tanımlanması gereken 18 yaş ve altı bireylerin de yer aldığı 217 şiddet mağduru kadının yüzde 70’e yakın bir bölümü 19-40 yaş aralığında bulunmaktadır. İncelenen 217 dava dosyasında başvurucuların 49’unu bekar kadınlar, 160’ını evli kadınlar oluşturmaktadır” deniliyor.

 

KADIN KORUNAMIYOR

Raporda ilginç detaylar dikkat çekiyor. Mağdur kadınların korunamadığının belirtildiği raporun bir bölümü şöyle: “Aile Mahkemesine 11 mağdurun koruyucu tedbir için başvuru yaptığı, diğer başvurucuların ise koruyucu tedbirler için başvuruda bulunmadığı saptanmıştır. Başvuruların neredeyse tamamına yakınında (%92), yalnızca ‘bir daha hakaret, tehdit etme’ demekle yetinildiği görülmektedir. Kadının değil ailenin korunmasını temel alan zihniyetlerin bir sonucu olarak da değerlendirilebilecek bu tutum şiddetin devamının önemli nedenlerinden biri olarak değerlendirilmektedir. Ayrıca 217 dosyanın yalnızca 10’unda mağdura sosyal destek sağlandığına ilişkin bilgi bulunmaktadır. Bu 10 dosyanın 4’ünde belediye tarafından destek sunulmuş, 6’sında ise Valilik tarafından destek sunulduğu tespit edilmiştir.”

 

Editör: TE Bilişim