**Son yıllarda fıstık üretim merkezine dönüştürülen Batman’da 130 bin dekarlık alandan bu yıl rekoltenin 800 tonu bulması bekleniyor. Kilosu 50 liradan alıcı bulan fıstık hasadına ay sonunda başlanılıyor.
**İçi kadar kabuğunun da para ettiği fıstığa, fırıncılar da göz dikti. Odun yerine fıstık kabuklarını tercih eden Batman’daki fırıncılar, İran-Tebriz ile bölgedeki fıstık kabuklarını paylaşamıyor.
GÖZDE ÜRÜN FISTIKÇILIK
Son yıllarda fıstık üretimiyle Gaziantep ve Siirt’in ensesinde olan Batman’da, fıstık ekim alan sayısının artırılması için Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, üreticilere fide ve çit desteğinde bulunuyor. Batman’ın 4 ilçesinde 130 bin dönümlük alanda fıstık ekiminin yapıldığını belirten Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Halil Rüzgar; “80 Bin dönümlük alanla Beşiri, fıstık üretiminde rekoru elinde bulunduran ilçemiz. Gercüş, Hasankeyf ve Kozluk ilçelerinde de 15 bin aile fıstıkçılıkla geçimini sağlıyor” dedi. 



REKOLTE 800 TON
Bu yıl fıstık ekili alanlarından yaklaşık 800 ton ürün rekoltesinin beklenildiğini ifade eden Müdür Vekili Rüzgar, şöyle devam etti; “Fıstıkçılığın yaygınlaşması için üreticilere fide ve çit konusunda her türlü desteği veriyoruz. Fıstıkçılığın işlenmesine yönelik maalesef sanayi alanı yok. Burada ciddi bir potansiyel var. Fıstıkçılığın işlenmesine yönelik değirmen tesisinin kurulması gerekiyor. Daha tarlada kilosu 27 liradan satılan fıstık, piyasada 50 liradan alıcı buluyor. Batman fıstığını Gaziantep’ten ayıran özellik ise sofralık oluşudur. Bu ay sonunda hasadına başlanılacak fıstık üreticisine her türlü desteği veriyoruz.”


Editör: TE Bilişim