Şehrin dününe tanıklık etmiş insanlardan şehrin geçmişini öğrenmek ve o günleri tekrar yaşamak apayrı bir mutluluktu orada bir bulunanlar için.

Efsanelerden efsanelerini dinlemek ve o günlere geri dönmek istiyor insan onları dinledikçe. Konuşmacıları dinlerken; bazıları gözyaşlarını tutamadı, o güzel günleri yad ederken.

Bu etkinliği düzenleyen değerli ağabeyim gazeteci-yazar Arif Arslan beyefendiyi de kutlamadan geçemeyeceğim.

Kendisi yıllardır yeni nesile gazetesindeki köşesinde her gün bir nostalji yaşatıyor.

Bir nostalji hayranı olan Arslan, şehrin dününün kimliğini; bugünlere yansıtan nadir insanlardan biri. Arslan’a minnet ve şükran duygularımı sunuyorum.

Etkinlik öncesi yıllardır birbirlerini görmeyen insanların bir araya gelirken, kucaklaşmaları ve derin sohbetleri de gözden kaçmadı.

Etkinlik, her kuşaktan insanların bir araya geldiği ve petrol şehrinin hafızasında yer edinmiş simaları bir araya getirdi. ‘Dünün ve Bugünün’ idarecileri bir araydı.

Şehrin eski idarecileri, bir öğretmen edasıyla bu kadim şehre yaptıkları hizmetleri anlattılar.

Batman’daki önemli etkinliğe batı illerinden gelen konuklar, eski Batman’ı Batmanlılara tanıtmak ve geçmişteki yaşanmış güzellikleri hafızalara katmak için bir araya geldi.

Konuşmacılar şehrin dününü anlatırken, oturup düşünmek gerektiğinin farkına vardım.

Kendi dönemlerinde ‘Biz şehre ne katabiliriz’ diye adeta birbirleriyle yarışırcasına güzel anılarıyla şehrin bugüne gelmesine vesile olan insanlar, şimdi bile kendilerine görev verilse; tekrar şehir için canla başla çalışacaklarını dile getirmeleri bu petrol kentine olan gönül bağlarını dillendiriyorlardı.

Konukların her birinin Batman için güzel anıları vardı.

Onları yaşadıkları o yıllarda şehrin insanlarının yaralarına merhem olma ve bu şehirde yaşayan insanların rahatı ve huzuru için geceleri, gündüzlerine katıp canla başla çalışmış örnek insanlardı. Batman’ın  bağrından çıkmış, şimdilerde Giresun Vali Yardımcısı olan hemşerimiz Hasan Tanrıseven, bu şehir için yapılacak her etkinliğe nerede olursa olsun gelmeye hazır olduğunu açıklıyordu etkinlikte.

Vali sayın Hulusi Şahin, kara altının başkentine ‘Petrol Müze’si müjdesini verdiği an salondan bir alkış tufanı koptu… Şehrin bugünlere gelmesine vesile olan petrol ve emekçileri artık Batman’lıların belleklerinde yer edinecek ve gelecek nesiller, bunu görüp şehrin geçmişine dair bilgi sahibi olacak.

Şimdi soruyorum; hangimiz geçmişte o çile çeken insanların yaptıklarını yapabildik…

*Batman’ın geçmişten bugüne taşıyan etkinlik ilgi görmüştü

A.ATAK

Editör: TE Bilişim