İLK HABERİ ÇAĞDAŞ DUYURMUŞTU

Batman-Diyarbakır il sınırındaki Akbaş (Sergevra) köyündeki Akoba-1 kuyusunda 2400 metre derinliğinde rastlanılan 27 gravitedeki petrolün üretim kapasitesi de belirlendi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Akoba-1 kuyusunda günde 2 bin 800,  Diyarbakır-Yenişehir-1 kuyusunda 3 bin varil petrol üretileceğini söyledi. Batman’ın ilk günlük gazetesi Batman Çağdaş’ın 20 Nisan 2021 tarihinde sürmanşetinden duyurduğu ‘Batman-Diyarbakır il sınırında kaliteli petrol bulundu’ başlıklı haberimizin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklaması, Abaş ile çevresindeki Akoba ve Kocalar köylerinde heyecan yarattı.

OĞURLUGİL; “ÇOK SEVİNÇLİYİZ”

Petrol bulunan ‘Akoba-1’ kuyusunda 22 dönümlük arsa sahibi Fesih Oğurlugil, petrol şirketlerinden herhangi bir taleplerinin olmadığını söyledi. TPIC ve TPAO’dan sahayı daha da genişletmeyi beklediklerini ifade eden Akbaş (Sergevra) Köyü sakinlerinden Oğurlugil şunları kaydetti: “80 Haneli köyümüzün altyapı ve ulaşım sorunu var. Batman’ın sınırındayız ama yolumuz köstebek yuvasını andırıyor. Daha önce buğday, mercimek ve nohut ektiğim tarlamda şimdi de günde 2800 varil petrolün bulunmasının sevincini yaşıyoruz. Köyümüzde işsiz gençlerimiz var. İşçi alımlarında öncelik köyümüzdeki gençlerimize  iş imkanının verilmesini istiyoruz. Akbaş köyü artık petrolle anılacak. Hayırlı olsun.”

GENÇLERİN ‘İŞ’ UMUDU

Batman’ın Kocalar Köyünde oturan 25 yaşındaki Sabri Durak, komşu köy sınırındaki Akbaş Köyünde petrol çıkmasının sevincini yaşadıklarını söyledi. İşsizlikten tütün tarlasında çalıştığını belirten Durak, “Toprağımıza bitişik konumundaki komşu köy Sergevra’da petrol bulunmasına çok sevindik. Daha önce iki köy arasında patika yol vardı, şimdi bu güzergahın stablizesi yapıldı. Yolun asfaltlanmasını talep ediyoruz. Petrol sahası genişletilirse, bizim gibi gençlere de iş imkanı yaratılmış olacak. Mısır ekimini yaptığımız tarlanın hemen dibinde günde artık 2 bin 800 varil petrol üretiminin yapıldığı  önemli bir sahası var” dedi.

3 YENİ KUYUDAN GÜNDE 6 BİN 800 VARİL PETROL

Batman-Diyarbakır il sınırındaki Akoba-1 kuyusundan günde 2 bin 800, Diyarbakır Yenişehir-1 kuyusundan 3 bin varil petrol üretimine başlanıldı. Türkiye Petrolleri’nin 2021 yılı yurt içi günlük üretim ortaması son 3  kuyu keşfiyle 61 bin varilin üzerine çıktı. 3 Kuyudan günlük 6 bin 800 varil üretimi yapılacağı belirtildi. Türkiye’nin petrol üretimi 2020’de bir önceki yıla göre 1.5 milyon varil artarak 22 milyon varili aştı. 2019’da 20 milyon 750 bin varil olan hampetrol üretimi 2020’de 22 milyon 269 bin varile çıktı. Bunun 16 milyon 613 bin varili kamu tarafından, 5 milyon 656 bin varili özel sektör tarafından üretildi.

TPAO’DA GÜNLÜK ÜRETİM 60 BİN VARİL

Türkiye’nin şu anda günlük ortalama ham petrol üretimi 55 bin varil. Batman Bölge Müdürlüğü’nde ise üretim 40 bin varil civarında. Böylece yeni kuyularla birlikte günlük üretim bu yılın hedefi olan 60 bin varilin üzerine çıktı. Türkiye’nin günlük petrol ürünleri tüketimi ise 650-700 bin varil. Üç yeni kuyudan elde edilecek yıllık üretim 2.4 milyon varil olacak. Kaba bir hesapla ek üç kuyunun tüm yıl boyunca üreteceği ham petrol Türkiye’nin ancak 4 günlük ihtiyacına denk düşüyor. Üç yeni kuyunun Türkiye’nin toplam petrol üretiminin yüzde 15’ini artıracak.

PETROLÜN KALİTESİ DEĞİŞİYOR

Çoğu kuyulardan çıkarılan petrolün kalitesi de değişim gösteriyor. Her kuyudan çıkarılan petrol direkt olarak akaryakıta dönüştürülemiyor. Çoğu kuyudan istenilen kaliteden petrol çıkarılamıyor. Bu petrol Batman TÜPRAŞ Rafinerisi’nde kaliteli petrol ile harmanlanıyor ya da uygun üretim alanlarında kullanılıyor. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilişim