**İran’ın Tebriz kentinden Batman’a getirilen fıstık kabuklarını fırıncılar adeta kapışıyor. Yakıt yerine fıstık kabuğunu kullanmayı tercih ettiklerini söyleyen fırıncı Habip Şimşek; “Tonu 400 lira olan fıstık kabuğu hem çevreyi kirletmiyor hem de yakıta göre çok daha ucuz” diyor.
İRAN FISTIK KABUĞU BATMAN’DA
Batmanlı bazı fırıncılar, İran’dan getirilen fıstık kabuğunu yakıt yerine kullanıyor. Fıstık kabuğunu yakıta oranla çok daha avantajlı olduğunu söyleyen Batmanlı fırıncılardan Habip Şimşek; “İran’dan bazı firmalar aracılığıyla fıstık kabuğunu getiriyoruz. Bize tonu 400 liraya mal oluyor. İki ayda bir yaklaşık 20 ton getiren bir tır talebimizi karşılıyor. Yakıt yerine fıstık kabuğunu tercih ediyoruz. Her yönüyle fıstık kabukları yakıta oranla daha avantajlıdır. Hem çevreyi kirletmiyor hem de yakıta oranla fiyatı ucuz” dedi.
KABUĞU BİLE PARA EDİYOR
Son yıllarda Batman ve yöresinde üreticilerin de ekimine yöneldikleri fıstığın kilosu 70 ila 80 liradan alıcı bulurken, kabuğu da adeta kapışılıyor. İran’ın Tebriz kentinde fıstık kabuğunu Batman’a getiren tır sürücüleri ise 200’e yakın fırın işletmecisinin talebini karşıladıklarını belirttiler. İran-Türkiye arasında nakliyecilik yapan firmalar, fırıncıların da fıstık kabuğu taleplerini karşılamak için haftada üç gün Batman’a sefer düzenliyor.
KİLOSU 40 KURUŞ
Haftanın 3 gününde İran’ın Tebriz başta olmak üzere fıstık ekiminin yapıldığı bölgelerden Batman’daki fırınlara fıstık kabuğunu getirdiklerini ifade eden tır sürücüleri;  “Her seferinde yaklaşık 20 ton civarında fıstık kabuğunu Batman’a getiriyoruz. Fırıncılar kilosu 40 kuruştan satılan fıstık kabuklarını adeta kapışıyor. Sadece nakliye parasını ödüyorlar. Onlar da kazanıyor biz de onlar sayesinde iş buluyoruz” diye konuştular.

Editör: TE Bilişim