*2013 Yılında görev yaptıkları birliklerinded intihar eden Batmanlı Mahsun Adlığ ile Abdurrahman Çiftçi’nin yakınları Milli Savunma Bakanlığı’na maddi ve manevi tazminat davası açtı. Avukat İbrahim Halil Yalçın, her bir ailenin Bakanlığa 235 bin TL’lik dava açtığını söyledi.

*Ailelerin intiharı kabullenmediğini belirten avukat Yalçın: “Acılı ailelerin yaşadığı travma, sıkıntılı bir süreç yaşamlarına neden olmuştur. Bu mağduriyeti azda olsa hafifleştirmek için ailelerin maddi ve manevi tazminat talebi hakkaniyet gereğidir” dedi.

SAVUNMA BAKANLIĞI DAVALIK

2013 Yılının Mart’ın da iki hafta arayla görev yaptıkları birliklerinde intihar eden Batmanlı Mahsun Adlığ ile Zübeyir Çiftçi’nin aileleri, Milli Savunma Bakanlığı’na maddi ve manevi tazminat davası açtı. Ailelerin avukatlığını üstlenen İbrahim Halil Yalçın, Askeri Yüksek İdari Mahkemesi’nde açtıkları davada psikolojik bunalım sonucunda intihar eden iki erin intihar etmesine neden olan tüm gelişmelerin askerlik süresince ortaya çıktığını ifade etti.

“EKREM KURT OLAYI EMSALDIR”

Mahsun Adlığ olayının benzerinin Şırnak Uludere ilçesinde 2007 Mart’ın da görev yaparken yaşadığı psikolojik bunalım sonucu asker arkadaşının silahıyla intihar eden Ekrem Kurt olayı olduğunu anımsatan Yalçın, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye’yi Ekrem Kurt’un ailesine ‘yaşam hakkının ihlal edildiği’ gerekçesiyle tazminat ödemeye mahkum etmişti. Türkiye sadece AİHM tarafından değil, aynı zamanda kendi iç hukuk yolları tarafından da asker intiharları nedeniyle mahkum edilmiştir” dedi. Mahsun Adlığ Ardahan 25’inci Hud. Tuğ. Hd. Tb. 4’uncu HD. Bl. Komutanlığında, Zübeyir Çiftçi ise Muş Hasköy Karakolu’nda intihar etmişti.

“AİLELERİN ACILARI AZ DA OLSA HAFİFLETİLMELİ”

Davacı ailelerin Vekili Avukat İbrahim Halil Yalçın, şöyle devam etti : “Ailelerin mağduriyetlerinin giderilmesi için anne ve babaları için olay tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte her biri için 100 bin TL maddi tazminatın uygun olacağını düşünmekteyiz. Aileler çok sevdikleri çocuklarının intihar etmesini hala kabullenememiş, travmanın etkisinden kurtulamamışlardır. Ailelerin yaşadığı travma, sıkıntılı bir süreç yaşamlarına sebep olmuştur. Bu mağduriyeti az da olsa hafifletmek için anne ve babanın her biri için 30 bin TL, kardeşleri içinde 15’er bin TL olmak üzere toplamda 235’er bin TL manevi tazminat talebi hakkaniyet gereğidir.”



ADLIĞ’IN DAVASINA RED

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 2. Daire Başkanlığı’ndaki 5 kişilik komisyonda 2 Hakim Albay’ın raporda olumlu oy kullandığını kaydeden avukat Yalçın, “Kuruldaki 5 kişiden 3’ünün oy fazlalığı ile Mahsun Adlığ’ın davasının reddine karar verildi ama iç hukuk tükenirse konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacağız. Başsavcılığın düşüncesi  ailelerin üzüntülerinin kısmen de olsa tazminatın yasal fazlasıyla birlikte ödenmesine karar verilmesinin gerektiği yönünde düşünce bildirmesine rağmen dava reddedildi” dedi. Öte yandan Abdurrahman Çiftçi’nin davasının 21 Ekim 2015’te Askeri Yüksek Mahkeme’de ilk duruşmasının yapılacağı belirtildi.

ADLIĞ’IN ÜZERİNDE İNTİHAR NOTU

Ardahan’daki askeri birlikte intihar eden Mahsun Adlığ’ın parkasında çıkan kağıt parçası üzerinde şöyle denilmişti; “Ayaklar, dizler, eller, kollar, gözler, bel ve hepsi küsmüş. Ve bende aldığım son karala onların infazını verecem. Ve de özlem, sıkıntı, bunalım içindeyim. Kesinlikle Allah’a karşı bir isyanım yok. Herkes hakkını helal etsin. Bana bol bol dua edin.”

Editör: TE Bilişim