*Suriye ve Iraklı sığınmacıların Avrupa’ya göçünün durdurulmasına yönelik bir dizi proje hazırladıklarını belirten HDP Batman Milletvekili Ali Atalan, “Almanya’da iktidardaki SDP ve Muhafazakar Partilerin üst düzey yöneticileriyle görüştük. Projelerimize verecekleri destekle sığınmacıları burada tutabiliriz” dedi.

“SIĞINMACILARIN GÖÇÜ İSTEMEYİZ AMA...”

Suriye ile Irak’ın Şengal bölgesinden Türkiye’ye yerleşen sığınmacıların Avrupa’ya yoğunlaşan göçün önüne geçilebilmesi için Almanya’nın, kendilerinin hazırladığı projelere destek vermesinin gerektiğini belirten HDP Batman Milletvekili Ali Atalan, “Sığınmacıların avrupaya göç etmesi isteğimiz değil. Ancak Türkiye’de kamplarda kalmasını da istemeyiz” dedi. Irak’ın Şengal bölgesinden gelen Ezidilerin, Batman’ın Beşiri ilçesine bağlı köylerde yaşamlarını sürdürebilmesi için viraneye dönüşen eski evlerinin restore edilmesinin şart olduğunu söyleyen Milletvekili Atalan, “Şu günlerde Almanya’daki insani kuruluşların kısıtlı olarak gönderdiği yardımlar çözüm değil. Türkiye’ye sığınan tüm sığınmacılara kalıcı çözüm bulunmalıdır. Savaşın sürdüğü ülkelerde koşullar normalleşmediği sürece komşu ülkelerde bazı alternatif projeler sığınmacılar için bir an önce hayata geçirilmelidir” diye konuştu.

“ALMAN POLİTİKACILAR DESTEK SÖZÜ VERDİ”

Milletvekili Atalan, şöyle devam etti : “Suriye ve Irak’ın Şengal bölgesinden sığınmacıların Avrupaya göç etmesi isteğimiz değil. Ancak Türkiye’de de kamplarda kalmalarına gönlümüz razı değil. Sığınmacılara kısa ve orta vadeli projeler hazırlanmalıdır. Bir süre önce Almanya’da iktidardaki SDP ve Muhafazakar Partilerinin üst düzey yöneticileri ile görüştük. Beşiri’nin ilçesinin Ezidilere ait köy ve mezralarında yaşamak isteyen Ezidi ailelerinin kalabilecekleri köylerdeki evlerin restore edilmesine yönelik projemize Alman politikacılar da sıcak baktı. Eğer bu projelerimiz desteklenirse hiç bir Ezidi Avrupayı düşünmez. Avrupa’ya bu gidişle göç devam ederse ırkçılık da artar. Avrupa’daki bir çok politikacı da bu tehlikenin farkında. Bu nedenle sığınmacıların kendi kültürlerini devam ettirecekleri yerlerde kalmalarını istiyoruz.”

Editör: TE Bilişim