**İmar ve Şehircilik uzmanı Hikmet Bahşi, imar barışına açıklık getirdi. Bir dönem Kozluk Belediye Başkanlığı da yapan Bahşi, başvurularda her yapı için bir kayıt belgesinin düzenlenmesinin şart olduğunu söyledi.

“BELGELER EKSİKSİZ DOLDURULACAK”
İmar barışı için başvurularını e-Devlet üzerinden yapan vatandaşları uyaran Çevre ve Şehircilik Uzmanı Hikmet Bahşi, yapı kayıt belgesi formunun eksiksiz doldurulması gerektiğini söyledi. Bahşi, şöyle konuştu: “Yapı kayıt formu sistem üzerinden onaylanmak üzere müdürlüğe gönderilir ve formun müdürlükçe onaylanmasından sonra bir örneği talepte bulunan yapı sahibine verilir. Her yapı için sadece bir kayıt belgesi alınır. Yapının yaklaşık maliyet bedeli belirlenirken, birim maliyet bedeli tarımsal amaçlı basit binalar için 200 TL, 1-2 katlı binalar ve basit sanayi yapılar için 600 TL, 3-7 katlı binalar ve entegre sanayi yapıları için metrekare olarak 1000 TL ödenecek”

“LÜKS BİNALARDA ÜCRET ARTIYOR”
Bahşi, sözlerini şöyle sürdürdü: “8 ve daha yüksek binalar için 1600 TL, lüks binalar, alışveriş kompleksi, hastane ve benzeri yapılar 2 bin TL, güneş enerjisi santralleri için de 100 Bin TL esas alınmak üzere hesap yapılır. Hesaplanacak yapı yaklaşık maliyet bedelinin toplam üzerinden, konut ve ticari olarak kullanılan alanlarını birlikte ihtiva eden karma kullanımlı yapılarda konut ve ticari olarak kullanılan alanlar ayrı ayrı ve asra payları da dikkate alınarak belirlenen kat sayı ile yüzde 3, ticari kullanımlarda yüzde 5 oranında çarpılması suretiyle belirlenir. Yapı kayıt belgesi bedeli, genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın merkez muhasebe birimi hesabına yatırılmalı.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim