Bugün 16 Mayıs...

1990’ın 16 Mayıs’ında Batman, Türkiye’nin ‘72. İli’ oldu...

Şehirler yıldönümlerini coşkuyla kutlar. Fakat ‘pandemi’ süreci yaşamı her alanda kısıtladığından bu yıl coşkulu bir kutlama yapılamıyor.

1940’larda petrolün bulunmasıyla kaderi değişen ve İluh köyünden Batman’a evrilen süreç, çok az kente nasip olur...

Batman, her ne kadar ülkenin 72. İli olsa da nüfus yoğunluğu bakımından 35. Sırada...

Batman’ın dününü de yine bu şehrin ilk günlük gazetesi Çağdaş, her gün sütunlarına taşıyarak o baş döndürücü değişimi gözler önüne seriyor...

Tam 848 gündür ‘Batman’ın Fotoromanı’ ile Batman’da birçok resmi kurumun yapması gereken hizmeti sunuyor, şehirde ‘Batmanlılık’ bilincinin oluşması için yazıp, çiziyoruz.

Batman Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Arif Arslan’ın ‘Yüz Yüze Batman’ kitabını okuduğunuzda bu şehrin nasıl bir değişim yaşadığı, dününde ne denli kıymetli insanların iz bıraktığı ve ilçe dönemindeki büyük değişimin hızını kanıksıyorsunuz...

Evet, 30 yılda çok mesafe kat ettik, birçok şehrin rüyasında bile göremeyeceği imkanlara kavuştu şehrimiz... Fakat bu petrol zenginliği, tarihi mekanları ve barındırdığı insan gücüyle Batman hak ettiği yerde değil.

Özellikle son 10-15 yılda ciddi yatırımlar yapılmasına rağmen arzu edilen seviyede olmadığımız bir gerçek.

50 Yıllık kanayan yara İluh deresinin ıslahı,
610 Bin nüfusluk şehirde yeterli uçak seferlerinin yapılamaması,
Kamu hastane sayısının yetersizliği,
Şehir genelindeki çarpık yapılaşma,
İstihdam alanlarının yetersizliği
gibi sorunlar bu şehrin bir türlü aşamadığı problemler oldu.

İlçe dönemindeki büyüme trendi ‘il’ döneminde kesintiye uğradı diyebiliriz.

Özellikle 90’lardaki çatışmalı süreç, bu şehre çok şey kaybettirdi.

Son sürece baktığımızda ise özellikle kamu hastaneleri yatırımlarında, turizmde ve üniversitenin gelişiminde Batman hep yerinde saydı.

Bireysel hesaplar, kısır çekişmeler, ‘Batmanlılık bilinci’nin oluşmaması ve ortak sorunlarda birlikteliğin oluşmaması bu şehre hep kaybettirdi.

Saydığımız etkenlerle beraber geçmişte ön görüsü yüksek seçilmişleri ve atanmışları olsaydı Batman, bugün Gaziantep gibi sanayide, eğitimde ve daha birçok alanda adından söz ettiren marka şehir olurdu.

Elbette ‘marka’ şehir olabilmek için henüz geç değil.

Yeter ki küçük hesapları ve bireysel meseleleri geride bırakalım.

Ortak paydamız ‘Batman’ olduğunda başarılamayacak mesele kalmaz.

Bu anlamlı günde Batman’ı il statüsüne kavuşturan merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ı rahmetle yad ederken, geçmişten bugüne şehrin gelişimine katkı sunan tüm yöneticilere de şükranlarımızı iletiyoruz.