*Batman Belediyesi, İluh Deresi kenarında 35 dönümlük alanda yıkımı planladığı 81 yapıdan 22’sinin sahipleriyle anlaştı. Fen İşleri ve Kentsel Dönüşüm ekipleri, gözetiminde dere kenarındaki iki evin yıkımı gerçekleştirildi. Belediye, diğer yapıları da belirli süreçte yıkmayı hedefliyor.

DERE KENARINDA İLK YIKIM
Batman Belediyesi Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü, ‘İluh Deresi 1. etap kentsel dönüşüm’ projesi kapsamında ilk çalışmaya start verdi. Belediye Kentsel Dönüşüm Müdürü Cengiz Canpolat, 35 dönümlük alanda yıkımı kararlaştırılan 81 yapıdan 22’sinin sahipleriyle anlaşmaya vardıklarını söyledi. İluh Deresine komşu olan evlerden 2’sinin yıkım çalışmalarının Fen İşleri ile Kentsel Dönüşüm ekiplerinin gözetiminde yapıldığını belirten Canpolat; “Anlaşmanın sağlandığı diğer konutlarda da peyder pey yıkım çalışmaları gerçekleşecek” dedi.

YILLAR SONRA YIKIM GERÇEKLEŞTİ
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın desteğiyle ilk etapta Karşıyaka, Akyürek ve Hürriyet  mahallerinde ilk yıkımın gerçekleştiği yer, Hürriyet Parkı’ndaki iki ev oldu. İş makinelerinin çalışmasını izleyen bazı semt sakinleri, “Sel felaketinden sonra dereye komşu olan bazı binalar oturulamaz haldeydi. Eski yapıların bölümü boştu. Yıllar sonra Belediye buraya el atıyor. Bu projenin hızlandırılması, çevredeki semt sakinlerine nefes aldıracak.” Öte yandan bazı hurdacıların yıkım sırasında enkaz alanına girmemesi için de görevliler, önlem aldı.

DERE YATAĞINDA İNŞA EDİLEN YAPILAR
Toplam uzunluğu 15.5 km olan İluh Deresi’nin Belediye mücavir alanında 6.5 kilometreyi kapsadığına işaret eden Canpolat; “Derenin genişliği 15 ile 50 metre arasında değişiyor. Yıllar öncesinden dere kenarındaki kaçak yapılaşmalar, bazı kesimlerde dere yatağına 1-2 metre mesafede bulunan yapılar ve dere yatağı içinde inşa edilen yapılar nedeniyle eni daralmış. 2006 Yılındaki sel felaketi sonrası yapıların bir kısmı yıkıldı, çok sayıda yapı ise kullanılmaz hale gelmişti. Sel felaketinde 11 vatandaşımız hayatını kaybetmişti” diye konuştu. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilişim