**Kavurucu sıcakların etkisini sürdürdüğü Batman’da termometreler 47 dereceyi gösterirken, şehrin çekirdeği olan İluh Mahallesinde oturanlar, yılların geleneği olan damlarda tahtlarda misafirlerini ağırlamayı tercih ediyor.
DAMLAR ÇOK YILDIZLI OTEL GİBİ
Kavurucu sıcakların etkisini sürdürdüğü Batman’da yaz mevsimiyle birlikte şehrin kenar mahalleleri akşamları doğal klima olarak gördükleri damlardaki tahtlarda yatmayı tercih ediyor. Haziran ile Ağustos ayları arasında evlerinin damlarındaki tahtlarda yatmayı tercih ettiklerini belirten İluh mahallesi sakinleri; “Klimaların önlerinde rahatsız olmamak için yaz mevsiminde daha çok damlarda kurduğumuz tahtalarda yatıyoruz. Evlerimizin damı çok yıldızlı oteller gibi. Yaz mevsiminde evin içi sıcak olunca damda yatıyoruz. Damlar çok yıldızlı oteller gibi. Herkesi damda uyumayı tavsiye ediyoruz. Damda yatmalar tüm Batman ve yöresindeki yerleşim birimlerinde yaygındır. Doğal bir güzellik, doğal bir ortam, temiz bir hava var. Hatta geceleri uyurken yıldızları seyrederek uyuyoruz. Bu bizim dam palasımızdır ” dediler.


BOL YILDIZLI UYKU KEYFİ
İluh Mahallesi Pamukçular Caddesinde oturan 54 yaşındaki Mehmet Beşir Eroğlu, eşi Zeynep’le yaşadığı tek odalı evin damına kurduğu tahtta dampalas keyfi yaşadığını ifade etti. Yaz mevsimi gelince İluh Mahallesindeki semt sakinlerinin çoğunun damda yattığına dikkat çeken Eroğlu, şöyle konuştu; “Mahallemiz şehre havadar olan bir tepede. Yaz mevsimi gelince geceleri klima kullanmıyoruz. Karanlığın çökmesiyle birlikte damda kurduğumuz tahtlarda gece yarısına kadar misafirlerimizle sohbet edip püfür püfür esen rüzgarın etkisiyle serinliyoruz. Dampalas’ta yıldızları seyredip güneşin ilk ışıklarıyla birlikte damdan iniyoruz.”


İLUH’TA YILLARIN GELENEĞİ
Yaz mevsiminin en sıcak aylarında dampalasta geçirdiklerini belirten İluh Mahallesi sakinleri; “Batman’a havadar olan mahallemizde hemen herkes geceleri damda yatıyor. Bir dönemler mahallemizde akrep yoğunluğu vardı. Akreplere karşı birçok kişi evlerin damlarında önlem amaçlı taht kurdu. Bu gelenek yıllardır devam ediyor. Ayrıca yaz mevsiminde klimaların önünde hastalanmamak için yazın damlarda yatıyoruz. Hem hastalanmıyoruz hem de keyifli bir uyku geçiriyoruz. Hemen hemen her evin bir damında taht var.” (Barış Arslan)


 

Editör: TE Bilişim