*11 Yıl önce yüzlerce evin hasar gördüğü, onlarca aracın sele sürüklendiği ve 11 kişinin hayatını kaybettiği İluh deresi ıslahının yıllardır gündemde olduğunu belirten Çarşı mahallesi eski muhtarı Cemal Çerçel, “50 Yıldır bu derenin ıslah edileceği gündemde. Oysa bugüne dek verilen vaadler hep lafta kaldı. Umudumuz Belediye Başkan Vekili Ertuğ Şevket Aksoy’un, yeni yılda dere ıslah çalışmalarına yönelik projeyi hayata geçirmesidir” dedi.

İLUH DERESİ, 11 CAN ALMIŞTI
30 Ekim ila 1 Kasım 2006 tarihinde sel felaketinin yaşandığı İluh deresi çevresindeki semt sakinleri, her kış mevsiminde derenin taşmasından endişeli. O felakette en acılı vaka ise Balpınar beldesinin Zorko köyünden yağmur nedeniyle çocuklarını alıp Karşıyaka mahallesindeki kardeşi Mehmet Kanat’ın evine getiren Hüseyin Kanat’ın 6 yaşındaki çocuğu Ayşe Nur ve 9 aylık Nursel’in sel sularının yıktığı duvarın enkazından çıkarılan kareydi. Sel sularının İluh deresi kıyısındaki Hürriyet ve Karşıyaka mahallelerinde hayatını kaybedenler ise 6 yaşındaki Gülhan Kanat, 2 yaşındaki Ali Akbal, 4 yaşındaki Azad Baykara, 32 yaşındaki Şükran Tunç, 63 yaşındaki Osman Başçı, 65 yaşındaki Osman Acar, 4 yaşlarındaki ikiz kardeşler Melek ve Melika Turan’dı.

“HALA O KORKUYU YAŞIYORUM”
İluh deresi bitişiğindeki Çarşı mahallesinde 60 yıldır yaşayan 84 yaşındaki Abdulmütalip Cihan, 11 yıl önce yaşanan o kabusu anlattığında gözyaşlarını tutamıyor. 30 Ekim 2006 gecesinde yaşananları yaşamı boyunca unutmayacağını belirten Cihan, “2 Kızım ve eşimle 2 katlı evdeydik. Bir anda sel sularının dereden taştığını fark ettik. Akşam saatleriydi. Herkes evlerine çekildi. İkinci katta oturuyorduk. Pamuk-elyaf işyerimin tamamen sular altında kaldığını fark ettim. Ailemle birlikte dışarıya eve kapandık. Aradan 11 yıl geçmiş, hala o korkuyu üzerimden atmış değilim” dedi.

“İKİNCİ KATA DA SU BASTI”
Evin 2. katının da su altında kalması üzerine evin damına çıkmak zorunda kaldığını söyleyen Abdulmütalip Cihan, “Diğer mahallelerdeki akrabalarımıza ulaştık. Çaresizdik, sokaklar su doluydu. Evlerinin zemin katları da suyla kaplanınca sabaha kadar damda kaldık. 60 yıldır dere kenarında oturuyorum. İlk kez suların bu denli yükseldiğine tanık oldum. İki sokak ötemizde üç çocuk boğuldu. Dergah camisi de sel sularından hasar gördü. Cadde ve sokaklarda park eden bazı araçlar suya kapıldı. İşyerimdeki pamuk-elyaf malzemeleri de sel sularına kapıldı. O dönem bize 3 bin TL’lik nakdi yardım yapılmıştı. Zararımız daha büyüktü” diye konuştu.

BU SOKAKTA ÜÇ ÇOCUK BOĞULDU
Karşıyaka mahallesi 301.sokakta bakkallık yapan 35 yaşındaki İkram Taşdeler, her sonbahar mevsiminde işyerinin kaldırım ve zeminini yükselttiğini söyledi. Sel taşkınlıklarına önlem amaçlı işyerinin etrafında çalışma yaptığını ifade eden 5 çocuk babası Taşdeler, “Daha dün gibi sel sularının bize nasıl korku dolu anlar yaşattığını hatırlıyorum. Saat 22.00 gibiydi. İşyerim açıktı. Gece yarısı olduğunda sular 3-4 metreyi bulunca, ikinci kata çıktık. Sokakta Balpınar-Segirka köyünden misafirlik için gelen Kanat ailesinin üç çocuğu maalesef sular altında kalıp hayatını kaybetti. O an kim dışarıda olsaydı, kurtulması imkansız olacaktı. Çünkü sokak büyük bir gölü andırıyordu. İşyerimde 15 bin TL’lik maddi hasar meydana gelmişti. Ancak Valiliğin bize verebildiği 3 bin TL’lik nakdi yardımdı. Önümüz kış. Dereye şu ana kadar herhangi bir önlem alınmış değil. Tedbir amaçlı işyerlerimizin kaldırımlarını yükseltiyoruz. Keşke bu dereye köklü bir ıslah yapılabilse” dedi.

“BABAMI KAYBETTİM”
Batman’ın Karşıyaka mahallesi Bostan caddesinde oturan 65 yaşındaki babası Osman Acar’ı, sel baskınında kaybettiğini belirten Musa Acar, dönemin Belediye yönetimine açtıkları ihmal davasını da kazandıklarını hatırlattı. Babası Osman Acar’ın sel baskını sırasında bahçedeki sulara kapılarak hayatını kaybettiğini anlatan Musa Acar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Babam bize bir sokak ileride oturuyordu. Camide yatsı namazından döndüğü sırada daha dış kapıdayken dereden taşan sel sularına kapıldı. Evimizin duvarları yıkıldı. Babama müdahale ettiğimiz an son nefesini veriyordu. Artık bu derenin ıslahı kaçınılmaz duruma gelmiştir. Yazın kokusundan, kışın da korkusunu yaşadığımız İluh deresinin bu durumda olması, Batman’a yakışmıyor.”

“EVİMİN BAHÇESİNDE 4 METRE SU BİRİKMİŞTİ”
Batman’ın kanayan yarası olan İluh deresi ıslahının 50 yıldır gündemde olduğuna işaret eden Çarşı mahallesi eski muhtarı Cemal Çerçel, şöyle konuştu: “O kabus dolu geceyi hatırlamak bile istemiyoruz. Sadece Çarşı mahallesinde değil, dere kenarındaki 11 mahallenin cadde ve sokaklarına tonlarca çamur akmıştı. Evlerden dışarı çıkmak imkansızdı. Yüzlerce ev hasar görmüştü. Çoğu çocuk 11 kişi derede hayatını kaybetmişti. Yüzlerce ev oturulamaz hale gelmişti. Çevremizdeki sokaklarda selden kaçmaya çalışan o çocukların cesetlerini enkazın altından çıkarınca dehşete kapılmıştık. 50 yıldır bu derenin ıslah edileceği söyleniyor ama maalesef manzara aynı. Artık bu dereyi ıslah etmenin zamanı geldi, geçti.”

“O KABUSU YAŞIYORUZ”
İluh deresi kıyısındaki Hürriyet mahallesi 401.sokakta oturan Mehmet Emin Yaray’a ait zemin katında hala sel izlerinin durduğuna da işaret eden Çarşı mahalle eski muhtarı Çerçel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaklaşık 23 yıldır muhtarlık görevini sürdürdüm. Bizden önce de bu derenin ıslah edileceği söylendi. Hala da derenin ıslah edileceği söyleniliyor. Henüz ortada somut bir adım yok. Belediye Başkan Vekili Ertuğ Şevket Aksoy, bu kanayan yaranın üzerinde duruyor. Dere kıyısındaki evlerin fotoğrafları çekildi. Islah çalışmaları konusunda mesajlar verildi. Umarız yeni yılın ilk ayında bu projeye başlanılır. Çünkü yıllardır kokusu ve korkusunu yaşadığımız bu dereden binlerce kişi muzdarip.”

Editör: TE Bilişim