1.750 Nüfuslu Batman’ın Site mahallesinde TPAO’nun bulunduğu caddeye, ilk petrolcü Cevat Eyüp Taşman’ın adının verilmesinden sevinç duyduklarını belirten Muhtar Aşkın Akdağ; “Türkiye’de tarih yazan petrolcü Cevat Eyüp Taşman’ın adının Site ile TPAO Bölge Müdürlüğü’nün girişine verilmesi kesinleşti. Bu isim Site’mize yakıştı” dedi.

İLUH’TAN SONRA İKİNCİ MAHALLE
İluh’un ardından Batman’ın ikinci mahallesi konumundaki Site’ye, Türkiye’nin ilk diplomalı ‘petrol jeologu’ aslen Çanakkale-Gelibolulu olan Cevat Eyüp Taşman’ın adının verilmesi, mahalle sakinleri ile eski petrolcüleri sevindirdi. 1955 Yılında kurulan Site Mahalle Muhtarı Aşkın Akdağ; “1892-1956 Yılları arasında yaşayan ilk petrolcü Taşman’ın adının semtimizin gözde güzergahına verilmesine çok sevindik. Tarih yazan petrolcülerin adlarının diğer cadde ve sokaklarda da yaşatılmasını istiyoruz. Bu kararın alınmasında emeği geçen Vali ve Belediye Başkanvekili sayın Hulusi Şahin ile TPAO Bölge Müdürü Mustafa Demir’e teşekkür ediyoruz”  diye konuştu.

KARAR ÇIKTI, TABELA ASILACAK
Eşi Mehlika Taşman’la Maymuniye ile Raman Dağı’nda yıllar önce ‘kara altın’ı keşfeden Cevat Eyüp Taşman’ın adının TPAO Bölge Müdürlüğü girişindeki caddeye verilmesine yönelik kararın çıktığını belirten muhtar Akdağ, şunları kaydetti: “İlk petrolcü merhum Taşman’ın adının verildiği Site girişindeki caddeye yakında ‘tabela’ asılacak. İlkel koşullarda çalışan, Raman ile Batman’ı ‘petrol’ ile özdeşleştiren Taşman’ı saygı ve rahmetle anıyoruz. Site Mahallesi’ne Taşman ile birlikte Melih Gencay  ve Tuncay Tümay’ın adları da yaşatılıyor. Bir de TPAO’da iz bırakan Mehmet Yamaç’ın adının da Site’deki bir caddeye verilmesini bekliyoruz.”

TAŞMAN KİMDİR?
“Cevat Eyüp Taşman Gelibolu Mevlevi şeyhinin torunudur. Gelibolu’da büyük arazilere sahip Taşman ailesinin fertlerinden Taşman, Amerika’ya gazeteci Ahmet Emin Yalman ve Ahmet Şükrü Esmer’le giden ilk öğrencilerden biridir. 17 Yıl süreyle ABD’de çalıştıktan sonra MTA Enstitüsü’nün kurulmasıyla Petrol İdaresi’nin başına geçen Taşman, Güneydoğu Anadolu’da ‘kara altın’ı keşfeden ilk petrolcüdür. ‘Türkiye’de petrol var mı yok mu? diye yurtdışından getirilen Taşman, ‘Türkiye’de de bulunabilir’  diyen ilk petrol jeologudur.” (Çağdaş Özel)

Editör: TE Bilişim