GALASI YAPILACAK
Projenin sahibi Erkam Yazılım Genel Müdürü Behmen Doğu, ilk Kürtçe dijital oyun yazılımını geliştirdiklerini söyledi. Projenin dört aşamadan oluştuğunu belirten Doğu: “Bejan projesi; Bejan Oyun, Bejan Çizgi Film, Bejan Eğitim Seti ve Bejan oyuncaktan oluşuyor. İlk galamızı Ağustos’un sonunda Diyarbakır’da, daha sonra Erbil ve İstanbul’da yapmayı planlıyoruz. Projemiz Kürtçeyi yaşatma ve zenginleştirme amacı taşısa da Türkçe ve İngilizce dublaj da olacak. Çocukluğumda birçok kültürün kendine has çizgi filmi vardı fakat sonradan bizim de böylesine evrensel bir çalışmamız neden olmasın diye düşündüm ve Erkam Yazılım olarak 2 yıl boyunca aktif çalıştık. Bejan Oyun, eylülde App Store’dan ve Google Play’dan indirilebilecek. Ayrıca, Bejan kızımın adı. Anlamı ise ağrısı ve sıkıntısı olmayan demek” dedi.

BEJAN’IN YOLCULUĞU
Doğu, çizgi filmin hikayesini de şöyle anlatıyor: “Çizgi filmler farklı medeniyetlerin tarihi mekanlarını, mimarisini, yemeklerini, giysilerini ve hatta türküleri hakkında dijital bir ortamda farklı kültürlere sunulan yeni bir dünya yaratır. Kültür açısından bu yaklaşımın bir tanıtım mı yoksa  ihracat mı olduğu belirsiz olsa da kesin olan çizgi filmin etkisinin sanılandan çok daha büyük olduğudur. Bêjan 8 yaşında bir kız çocuğu. Projemizin ana karakterini oluşturmakta. Bêjan’ı uçuran zamanda yolculuk yapan Şahmaran adında bir karakterimiz daha var. Bêjan ve arkadaşları Şahmaran’a binerek zamanda yolculuk yapıyor. Kürtlerin kültürü ve tarihi mekanları dışında ilerleyen bölümlerde farklı kültürlere ait coğrafyalar da tanıtılacak ama keyifli bir şekilde olacak bu. Hedefimiz tıpkı Heidi, Şirinler çizgi filmleri gibi Bêjan’ın farklı ülkelerde gösterime girmesi. Bu sayede hem kendi çocuklarımıza hem de farklı kültürlere mensup çocuklar arasında bir köprü, zemin oluşturmak. Brezilyalı, Faslı veya İngiliz bir çocuk Bêjan’ı izlediğinde çok keyif alacak. Çizgi dizimizde önemli mekan ve yapıtlar göreceksiniz. Mesela; Malabadi Köprüsü’nü, On Gözlü Köprü’yü, Diyarbakır Surları’nı, Cizre’deki Kırmızı Medrese’yi, Akdamar Adasını, Van Kalesini, Hasankeyf’i, Zaxo’daki köprüyü, Erbil Kalesini, Konya’daki Mevlana’yı, Galata Kulesi’ni, Çin Seddi’ni, Tac Mahal’i.”

“PEDAGOJİK AÇIDAN KUVVETLİ”
Erkam Yazılım AR-GE’den Sorumlu Genel Müdür yardımcısı Yasemin Baran ise şunları söyledi: “Bejan projesi pedagojik açıdan oldukça kuvvetli. Şiddete ve argoya dayalı hiçbir şey projemizde yer almıyor. Ekibimiz bu konuda çok titiz bir çalışma gerçekleştirdi. Projemizin AR-GE süreci tamamlandı ve patentleri aldık. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı projemizi onayladı. Bu projeyi geliştirmek için daha çok çalışacağız.” Öte yandan "Bêjan Oyun", “Bêjan Çizgi Film”, “Bêjan Eğitim Seti” ve “Bêjan Oyuncak” olarak dört aşamadan oluşan projenin ilk galası 23 Ağustos’ta Diyarbakır’da yapılacak.

Editör: TE Bilişim