*Türkiye’de ilk Kadın Belediye Başkanları, Batman’ın Gercüş ilçesindeki 106 yıllık konakta yetişti. Midyat ilçesinin Belediye Başkanlığını 1957 yılında yapan Zekiye Midyat, Türkiye’de kadınlara siyasi hayatın kapılarını açan ilk kadındı. Zekiye Midyat’ın yeğeni Ayhan Ekmen ise 1971-73 yılları arasında Gercüş Belediyesi’nin ilk kadın Başkan unvanını elinde bulundurdu.

**Ünlü oyuncu ve yönetmen Sermiyan Midyat, akrabası olan Zekiye Midyat’ın hayatını ‘Hükümet Kadın’ filmi olarak ekranlara taşımıştı. 27 Mayıs 1960 darbesinden sonra görevden ayrılan Zekiye Midyat, ailesinin oturduğu İstanbul’da hayatını kaybetmişti.

KADINLARA SİYASETİN KAPISINI AÇMIŞTI
Türkiye’de kadınlara siyasi hayatın kapılarını açan Zekiye Midyat ve yeğeni Ayhan Ekmen, ilk ‘Kadın Belediye Başkan’ları arasında bulunuyor. 1989-2004 Yılları arasında Gercüş Belediye Başkanlığını yapan Bedrettin Ekmen, ilçede eski yapıt olan 106 yıllık taş konağın Osmanlı döneminde Medrese, Cumhuriyet’ten sonra ise İlkokula dönüştürüldüğünü söyledi. Halası Zekiye Midyat’ın Medrese’de gördüğü eğitimle Türkçe, Süryanice, Arapça ve Kürtçe bildiğini belirten Ekmen;“Bu taş konağın dili olsa da burada yetişen siyasetçileri ve kanaat önderlerini anlatabilse. Bu konakta bir Bakan, 2 Milletvekili ve 5 Belediye Başkanı yetişti. Halam Zekiye’de bu konakta gördüğü eğitimle Midyat Belediye Başkanlığını yaptı” dedi.

HİKAYESİ FİLM OLMUŞTU
1956 Yılında Midyat Belediye Başkanı olan eşi M. Nuri Midyat’ın vefatından sonra bağımsız aday olarak bu göreve seçilen Zekiye Midyat, 1960 yılına kadar işbaşında kaldı. 27 Mayıs 1960 darbesinden sonra görevden ayrılan Zekiye Midyat, ailesinin oturduğu İstanbul’da hayatını kaybetmişti. İlk Kadın Başkan Zekiye Midyat’ın hikayesini anlatan bir de ‘Hükümet Kadın’ filmi var. Torunu Sermiyan Midyat, bu hikayeyi anlatan filmi yankı uyandırmıştı.

AYNI HİKAYEYİ YEĞENİ YAŞADI
Zekiye Midyat’ın hikayesinin benzerini bu kez yeğeni Ayhan Ekmen yaşadı. Ablası Ayhan Ekmen’in tarihi konakta yetiştiğine işaret eden eski Belediye Başkanı Ekmen, şunları kaydetti: “1971 Yılında babam Ankara’da Bayındırlık  Bakanlığı’nda görüşmelerde bulunduğu sırada geçirdiği kalp krizi sonucu hayata veda etti. Zekiye halamın başına gelen olaya benzer hikayeyle biz karşılaştık. Ağabeyim Adnan askerliğini yapmamıştı. İlçe halkı, illa ki ‘aileden biri olacak’ dediler ve ablam Ayhan Ekmen yaş tahsisi yaparak, Gercüş Belediye Başkanlığı görevine seçilmişti.” (Barış Arslan)

Editör: TE Bilişim