**Dicle Nehri’nin geçtiği Batman, Diyarbakır, Mardin, Siirt ve Şırnak illerini kapsayan, gövde bakımından Atatürk Barajı’ndan sonra ikinci olan 12.3 Milyar TL yatırım bedelli Ilısu Barajı su tutmaya başladı. 7 Eser ile birlikte 3 kilometre mesafedeki 3 bin dekarlık alana taşınan Hasankeyf ilçesinin yeni yerleşim yerinde ise yaşam başladı.

YILLIK 412 MİLYON DOLAR KATKI
Güneydoğu Anadolu Projesi'nin son büyük projesi olan Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali Projesi'ne 1950'li yıllarda başlandı. Ancak baraj temeli 2006'nın sonunda atıldı. Ön yüzü beton kaplı kaya dolgulu olan 23 milyon 760 bin metreküp gövde hacmine sahip baraj nedeniyle Batman'ın 3 bin nüfuslu tarihi Hasankeyf ilçesinin, su altında kalacak olması nedeniyle taşınması kararlaştırıldı. Son olarak su altında kalacak olması nedeniyle Batman'ın Hasankeyf ilçesindeki tarihi 7 eser taşındı ve baraj havzasında su tutulmaya başlandı. Dolgu hacmi bakımından ikinci, kurulu güç bakımından ise dördüncü büyük baraj olan Ilısu Barajı su tuttu. İşletmeye alınacak Ilısu Barajı ime sadece elektrik enerjisi üretiminden ekonomiye yıllık 412 milyon dolar katkı sunulacak. Projenin mal edildiği 12.3 milyar TL yatırım bedelini, 5 yılda karşılayacak potansiyele sahip olduğu belirtildi.

HASANKEYF’TE YENİ YAŞAM
Hasankeyf'in yeni yerleşim yerinde 4 mahalle kurulurken, mahallelere ise tarihi isimler verildi. Kültür, Raman, Dicle ve ilçede 300 yıl hakimiyet sürdüren Eyyubilerin adı verilen mahallerin bulunduğu yeni Hasankeyf'te TOKİ tarafından bölge mimarisine uygun 160 metrekarelik 710 konut ve 98 iş yeri inşa edildi. Tek katlı inşa edilen konut ve iş yerleri sahiplerine teslim edildi. Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, yeni yerleşim yerinin büyük ölçüde tamamlandığını ve ilçe sakinlerinin yeni evlerine taşındığını belirterek: “2 Ay içerisinde eski Hasankeyf'te yerleşim tamamen ortadan kalkacak. Tabi bu süreçte malum Hasankeyf'in 12 bin 500 yıllık tarihi geçmişi var. Onlarca medeniyetin izleri var. Özellikle açık hava müzesi görünümündeydi geçmişte. Bu süreçte tarihi doku da taşındı. Kültürel Park, müzeyle birlikte Hasankeyf'in kültürel değerlerinin, ekonomik değerlere kazanım sağlaması anlamında çalışmalar yapılıyor. Tabi ki içimizdeki o Hasankeyf'in tarihi, kültürel değerlerinin yok olması, bir kısmının su altında kalması içimizde bir acı olarak kalacaktır” dedi. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim