12 YIL GEÇTİ…

İnsan Hakları Derneği Batman Şubesi, 19 Aralık 2000 tarihinde cezaevlerinde ilan edilen dayanışma ve mücadele gününde cezaevindeki sorunlara dikkat çekti. İHD Batman Şubesi yöneticilerinin yazılı açıklamasında, “19 Aralık 2000 tarihinden bu yana tam 12 yıl geçti. On iki yıl önce bugün özgürlüklerden yoksun bırakılmış; yaşamları devletin koruması ve güvencesi altında olan 30 mahpus Türkiye’deki 20 cezaevinde düzenlenen operasyon sonucu öldürüldü. Yüzlercesi yaralandı. Ölen mahpuslar için hazırlanan otopsi raporlarında operasyon sırasında yanıcı kimyasal maddelerin kullanıldığı, pek çoğunda darp izlerinin bulunduğu tespit edildi” denildi.

“HAKLAR İHLAL EDİLEMEZ” 

Kamuoyunda cezaevleri sorunlarına dikkate çekmek için 11.genel kurulunda 19 Aralık tarihini “cezaevlerinde insan hakları için mücadele ve dayanışma günü” ilan edildiğini anımsatan İHD’nin açıklamasında şöyle denildi; “İnsan hakları savunucuları olarak, 19 Aralık 2000 tarihinden bu yana cezaevlerinde bir çeşit ‘ikinci’ bir cezalandırma sistemi olarak uygulanmakta olan tecrit ve izolasyona son verilmesini savunmaktayız. Tecrit ve izolasyon, olağanlaştırılmış bir cezalandırma sistemidir ve mahpusların diğer tutuklu ve hükümlülerle bir araya gelmelerine, çeşitli aktivitelerde bulunmalarına engel olmaktadır. Oysaki cezaevinde de olsa, tüm insanların, yaşam, sağlık, eğitim, beslenme, spor, kültürel ve sosyal faaliyette bulunma hakları vardır ve bu hakları ihlal edilemez. Çünkü İnsan sosyal bir varlıktır.”

“KEYFİ UYGULAMALAR SÜRÜYOR” 

Türkiye’deki cezaevlerinde hak ve özgürlüklerin engellenmesinin söz konusu olduğuna dikkat çeken İHD’nin açıklamasında şu görüşlere yer verildi; “Tutuklu ve hükümlülerin bulunduğu tüm cezaevlerinde uygulamalardaki farklılıklar cezaevi müdürleri, cezaevi savcıları bilgisinde keyfi ve hukuka aykırı muameleler ile devam etmektedir. Türkiye de halen cezaevlerinde intihar, hastalık, kaza vb. gibi değişik nedenlerden dolayı yaşamını yitiren mahpuslar vardır. İşkence ve kötü muamele devam etmektedir. Başka cezaevlerine sevk edilenlerin sevk edildikleri yerlerde “Buraya hoş geldin” adı altındaki şiddete maruz kaldıklarını, özellikle kadın ve çocukların çıplak arama adı altında tacize uğradıklarını biliyoruz.”

İHD’DEN TALEPLER 

İHD cezaevlerindeki sorunları kapsayan geniş bir raporu kamuoyuna açıklarken, talepleri de şöyle açıkladı; “İnsan Hakları İçin Mücadele Günü ilan eden İHD’liler olarak aşağıdaki taleplerimizi bir kez daha siyasal iktidarın ve kamuoyunun bilgisine sunuyoruz. Adli veya siyasi ayrımı yapmadan bütün tutuklu ve hükümlüler için insan onuruna saygı gösterilmelidir. Hiçbir tutuklu ve hükümlü tecrit ve izolasyon koşullarında tutulmamalıdır. 45/1 no’lu genelge hiçbir gerekçe sunulmadan uygulanmalıdır. Mahkûmların haftalık telefon görüşmelerindeki dil yasakları derhal kaldırılmalıdır.Tutuklu ve hükümlülerin haklarını ihlal eden, onlara işkence yapan, yaralayan ve öldüren kamu görevlileri hakkında davalar açılmalı, açılmış davalar bir an önce sonuca bağlanarak failler cezalandırılmalıdır.”

“CEZAEVLERİ SİVİL İZLEMEYE AÇIK OLMALI”

İHD’nin talepleri arasında cezaevlerinin sivil izlemeye açık tutulmasının gerektiğine de dikkat çekildi. İHD’nin talepleri kısaca şöyle; “Temel insan haklarına aykırı birçok madde içerdiğinden, Ceza İnfaz Yasası insan onurunu zedelemeyecek şekilde yeniden düzenlenmelidir. Cezaevleri sivil izlemeye açık olmalıdır. Cezaevlerinde tutuklu ve hükümlülerin, savunma, şiddete maruz kalmama, sağlık, eğitim, beslenme, aileleri ve avukatlarıyla ve genel olarak dış dünya ile iletişim haklarına saygı gösterilmeli ve BM Minimum cezaevleri standartlarında belirlenen ilkeler kabul edilmelidir. Daha özgün sorunlar da yaşandığından, Kadın ve Çocuk Cezaevleri, insan onurunun zedelenmediği, temel hakların koruma altına alındığı bir bakış açısıyla yeniden düzenlenmelidir. Tüm ağır hasta mahpuslar tedavilerinin yapılması için salıverilmelidir. İmralı F Tipi Cezaevi derhal kapatılmalıdır.”

Editör: TE Bilişim