*Batman Organize Sanayi Bölgesi’nde geçen yıl yatırımcılara tahsis edilen arsalarda inşaat maliyetlerinin dengesiz artması nedeniyle yatırımcıların projelerini askıya aldığını belirten OSB Başkanvekili Vecdin Nasıroğlu; “Batman sanayisi ihracattan çok iç piyasaya çalışıyor. Zamların üst üste gelmesi Batmanlı sanayicileri büyük çapta etkiledi” dedi.

*Bir yıl içinde çimento fabrikaları ve demircilerin yüzde 400’ün üzerinde zam yaptığını söyleyen Nasıroğlu; “Bu maliyetlere karşı inşaat firmaları nasıl ayakta kalabilir? Taahhütlü iş ve özel işler yapan binlerce inşaat firmaları ne yazık ki yaşanan bu süreç nedeniyle kapanmayla karşı karşıya kalmıştır” diye konuştu.

“İÇ PİYASAYA ÇALIŞAN SANAYİCİ ZORDA”
Batman Organize Sanayi Bölgesi Başkanvekili Vecdin Nasıroğlu, dünya genelinde yaşanan ekonomik krizin Türkiye’yi fazlasıyla etkilediğini söyledi. İç piyasaya çalışan Batman sanayicisinin zor günler geçirdiğini belirten Nasıroğlu; “Bölgeler arasında bakıldığında maalesef en çok bizim bölge, bu zor süreçten etkileniyor. Yaşanan sorunların başında Batman sanayimizin ihracattan çok iç piyasaya çalıştığından dolayı zamların üst üste gelmesi Batman’lı sanayicilerimizi büyük çapta etkilemiştir” dedi.

“TEKSTİLCİ YÜKSEK MALİYETİ KALDIRAMIYOR”
Nasıroğlu, şunları kaydetti; “Batman’da Sanayi ve üretimde ağırlıklı tekstil yatırımcılarımızın katkısıyla 14 bine aşkın kişiye istihdam sağlayan tekstil işletmelerimizdir. Maalesef ülkemizdeki olumsuz ekonomik şartlardan dolayı çok büyük bir maliyet artışıyla karşı karşıya gelmektedir. Bunlar başlıca doğalgaz, elektrik, lojistik ve sevkiyat işleri yatırımcılarımızın yüksek maliyetle karşı karşıya kalmalarına neden oluyor. İnşaat sektöründeki sanayicilerimizde aynı sorunları yaşamaktadır.”

“İNŞAAT FİRMALARI AYAKTA KALAMAZ” 
Batman’da önemli bir iş hacmi olan İnşaat piyasasındaki yaşanan olumsuzlukların iş hacmi ile işsizliği fazlasıyla etkiliğini ifade eden Vecdin Nasıroğlu, “İnşaat firmalarımız için ülke genelinde inşaat kalemlerindeki dengesiz yükselme firmalarımıza büyük sorun yaşatıyor. Taahhütlü iş ve özel işler yapan binlerce inşaat firmaları ne yazık ki yaşanan bu süreç nedeniyle kapanmayla karşı karşıya kalmıştır. Yüzlerce inşaat firmasının kapanması demek yüzbinlerce kişinin işsiz kalması demektir” dedi.

“İNŞAATTA BİR YILDA YÜZDE 400 ZAM”
Ülke genelinde tekelleşmeyi kuran çimento fabrikaları ve demircilerin bir yıl içinde yüzde dört yüzün üstünde zam uyguladığını vurgulayan Nasıroğlu, “Bu maliyetlere karşı hangi inşaat firması ayakta kalabilir? 01.02. 2021’de 260 TL olan çimento 30.02 2022’de 950 TL’ye, Demir fiyatları ise 3 bin 500 TL’den 16 bin 500’e kadar yükselmiştir. Artan bu fiyatlar bir yerde durmayacak mı? Bizim bölge siyasetçilerimiz hiç mi bu yaşanan gelişmeleri görmüyor. Yoksa görmek mi istemiyor. Halk sizleri seçerken halkın sorun ve sıkıntılarıyla uğraşmak için o makamlara getirdi. Bölge siyasetçilerinden beklentimiz halkla, üretici sanayicilerle beraber olmaları ve bu halkı sömüren fırsatçılara karşı çıkmalıdır. Bu sorunları çözmeniz ve ilgili makamlara iletmenizi talep ediyoruz” diye konuştu.

“FİYAT ARTIŞLARI KONTROL ALTINA ALINMALI”
OSB Başkanvekili Vecdin Nasıroğlu, şöyle devam etti; “Bölge genelinde tekelleşmeye neden olan Çimento ve Demir fabrikalarına karşı bizlerde gerekirse bölge siyasetçilerimiz, Sivil Toplum kuruluşları ve işletmelerle beraber fabrikaların kapısına kadar giderek bu durumu boykot edebiliriz. Bir an önce denetim kurumlarımızın devreye girip yaşanan bu aşırı fiyat artışlarını kontrol altına alması ve üstünde durulması için çağrı yapıyoruz.”

“YATIRIMCI PROJELERİNİ ASKIYA ALIYOR”
Geçen Batman Organize Sanayi Bölgesi’nde yatırımcılara tahsis edilen arsaların son durumunu anlatan Vecdin Nasıroğlu; “Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla gıda stokçuların kontrol altına alınmasıyla piyasa rahatlatmıştır. Aynı şekilde inşaat stokçularına da müdahale edilmesi özellikle Çimento ve demir kontrol altına alınması, inşaat sektörümüzü batmaktan kurtaracaktır. Batman OSB’mizde 2021 yılında yatırımcılarımıza tahsis edilen arsalarda inşaat maliyetinin dengesiz artmasından dolayı yatırımcılarımız projelerini askıya alıyor” diye konuştu. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilişim