* Bu yıl bereketin fışkırdığı Batman ve yöresindeki hububat, üreticinin yüzünü güldürdü. Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, önümüzdeki haftaya kadar hububatın büyük bölümünün tarladan toplanacağını söyledi.

 

BEREKETLİ YIL

 

Bu yıl topraktan bereketin fışkırdığı Batman ovasında hububat hasadına başlayan üreticinin yüzü gülüyor. Önümüzdeki haftanın ortasında başlayacak 11 ayın sultanı Ramazan öncesinde tarlada adeta nöbet tutan üreticiler, biçerdövercilerle birlikte geceli-gündüzlü çalışıyor. Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, verimli bir sezon yaşayan üreticinin tarlada topladığı ürününü TMO yerine tüccara sattığını söyledi. Buğdayın kilosu 70 kuruş, arpanın 60 kuruş, mercimeğin de 2.3 lira'dan piyasada alıcı bulduğunu belirten Aydiş, "TMO henüz fiyatı belirlemedi. Üretici şimdiden ürününü piyasaya satıyor" dedi.

 

TMO'DA RANDEVULU SİSTEM

 Batman ve yöresinde bu yıl 250 bin ton buğday, 150 bin ton arpa ve 25 bin ton mercimek rekoltesinin gerçekleşmesini beklenildiğini söyleyen Başkan Aydiş, şöyle devam etti; "Önümüzdeki hafta başlayacak Ramazan ayı öncesi üretici tarlada hasadı kaldırıyor. Piyasadaki fiyatlar beklenilenin altında. Bir çok üretici Toprak Mahsülleri Ofisi'nin vereceği fiyatı bekliyor. İki hafta içinde ürünün büyük bölümü tarlada kalmaz. TMO'nun randevulu sistemi de üreticiyi rahatlatır. Ne uzun kuyruklar oluşur, ne de üretici nakliye parasını fazladan öder. Üreticinin yüzü gülüyor. Özellikle arpa ve buğday veriminde artış dikkat çekici. Mercimekte ise bu yıl verim gerçekleşmedi."

 

Editör: TE Bilişim