ÇİFTÇİNİN UMUDU TÜCCAR
Tarlada hasadı kaldıran çiftçi, bu yıl alım sezonunu başlatan Toprak Mahsulleri Ofisi’nden çok ürününü tüccara veriyor. Hilal mahallesindeki buğday pazarı, üreticilerin akınına uğruyor. Zahireciler ve Hububatçılar Derneği Başkanı Hıfzullah Akdaş, TMO’nun açıkladığı fiyatlara oranla yüzde 15 artış daha fazla fiyat veren tüccara çiftçinin yöneldiğini söyledi. Başkan Akdaş, şunları kaydetti: “TMO, alımı başlattığı hasat döneminde bu yıl ekmeklik yumuşak buğdayın tonu 1.275 TL, piyasada ise bu rakam 1300-1350 TL arası. Makarnalık ekmeğin buğdayı TMO’da 1.375 TL, piyasada ise 1600-1700 TL arasında işlem görüyor. Kırmızı mercimeğin tonu TMO’da 2500 TL, piyasada ise 3100 TL civarında. Arpada da TMO, ton başı 1100 TL fiyat belirledi. Piyasada da arpa 1300 TL’den alıcı buluyor. Üreticiler bu şartlarda ürününü tüccara veriyor.”

OFİSİN ÖNÜ BOŞ
Toprak Mahsulleri Ofisi Batman Şubesi önünde her yıl bu dönemlerde kuyruk oluştuğuna dikkat çeken Başkan Akdaş: “TMO, alım sezonunu bir süre önce başlatmıştı. Randevulu sistemden memnun olan çiftçi şu ana kadar 1 kilo ürünü dahi TMO’ya teslim etmiş değil. Bu yıl TMO’nun önü boş. Hububat ekicisinin öncelikli tercihi piyasaya yani tüccar oluyor. Buğday pazarına buğday, mercimek ve arpa getiren üreticilerin ürünlerini Adana, Mersin ve Şanlıurfa’daki un ile makarna fabrikalarına gönderiyoruz. Bu fiyatlarla üreticinin TMO’yu tercih etmesi çok zor” dedi.

SAMAN FİYATI ARTIYOR
Hububat kadar samanın da prim yaptığına işaret eden Başkan Akdaş, şöyle devam etti: “Kırmızı mercimeğin samanı daha tarladayken alıcı buluyor. Mercimeğin saman tonu 1000 TL’ye ulaştı. Biçerdöverle balya halinde hazırlanan samanın tonu ise 800 TL. Beyaz samanın tonu da 300 TL’den satılıyor. Saman daha çok Doğu illerine gönderiliyor. Bu yıl kış mevsiminde aşırı yağışlar mercimek ile buğday sapında çürümeye yol açmıştı. Bazı ürünlerde hem kalite hem de verimde düşüş yaşandı. Yine de piyasadaki fiyatlar çiftçinin umudu oldu. TMO yerine buğday pazarında hareketlilik yaşanıyor.”

“MISIR BAŞFİYATI YÜKSEK OLMALI”
Batman ovasında yetişen kaliteli mısırın İç Anadolu’nun birçok iline gönderildiğini hatırlatan Başkan Akdaş: “TMO, geçen yıl tonunu 950 TL’den aldığı mısırı tüccar 1300 TL’den almıştı. Bu yıl hububatta yaşanan manzaranın mısırda yaşanmaması için TMO’nun iyi fiyat vermesi bekleniyor. Aksi takdirde hububattaki manzara mısırda da yaşanacak. TMO’nun bu şartları göz önünde bulundurması gerekiyor. Batman ovasında bu yıl 60 bin ton üzerinde mısır rekoltesinin gerçekleşmesi tahmin ediliyor” diye konuştu. (Abdullah Türeli)

Editör: TE Bilişim