“ESNAFI UYARIYORUZ”
Batman Esnaf Odalar Birliği Başkanı Salih Kaplan, kontrollü normalleşmeyle birlikte kentte hareketlilik yaşandığını ve ‘mavi’ rengin korunması için sahada olduklarını söyledi. Esnafın zor günler geçirdiğini anlatan Kaplan, "Geçen hafta açılmayla birlikte hareketlilik yaşandı. Şu anda işletmelerimiz yarı kapasiteyle de olsa açıldı. Bütün esnafımız büyük emek harcadı. Çok şükür, şu anda haritada ‘mavi’ olarak görünüyoruz ama bizlere çok iş düşüyor. Geçen haftadan itibaren sahaya çıktık. Esnafın kapısını çalarak uyarıda bulunuyoruz. Hem müşterilerini uyarmaları adına hem de kurallara uymaları adına ciddi bir çaba içerisindeyiz. ‘Mavi’den ‘Sarı’ya dönersek ‘Sarı’dan da ‘Kırmızı’ya kadar gitme riskiyle gerçekten karşı karşıyayız. Esnafımız bunun bilinciyle hem çalışıyor hem de bu bilinç içinde hareket ediyor. Onun için biz sıkı tedbirler almaya devam edeceğiz” diye konuştu.

“VATANDAŞLAR DA DİKKAT ETMELİ”
Kaplan, şöyle devam etti: “Buna sadece esnafımızın değil,  vatandaşımızın da ciddi anlamda katkısının olması gerekiyor. Esnafımızın uyarısına vatandaşımızın da dikkat etmesi lazım. Alışveriş yaparken, yemeğini yerken, otururken, kurallara riayet etmesi gerekiyor. Çünkü bazen esnafımız zor durumda kalıyor. Uyarmak zorunda kalıyor, tepkilerle karşı karşıya kalıyoruz. Biz el birliğiyle bütün halkımızla esnafımızla ancak birlikte hareket edebilirsek bunun üstesinden geliriz ve ‘Mavi’de kalmaya devam ederiz. İnşallah hep birlikte bu illetten de kurtuluruz.”

“HİZMET SEKTÖRÜ DESTEKLENMELİ”
Kısıtlama sürecinde bin 500'ün üzerinde esnafın kapalı kaldığını hatırlatan Salih Kaplan, "3 Mart'taki normalleşmeyle birlikte yüzde 90'ı açıldı. Kayıtsızları da hesapladığımız zaman bir işletmede 8 ile 12 arasında ortalama çalışanımız var. Onun için bu insanların yüzde 30'u ancak işine geri dönebildi. İşletmelerimizin desteklenmesi gerekiyor. İşletmelerimiz ortalama yüzde 30 kapasiteyle çalışıyor. Kısıtlamaların kalkmasıyla tüketim, yüzde 20 ile 30 arasında arttı. Bu açılmayla birlikte bir hareketlilik var Esnafın ayakta kalabilmesi için yeni bir paketin, yeni bir desteğin özellikle hizmet sektörüne verilmesi gerekiyor. ‘Mavi’yi devam ettirebilirsek, vaka sayılarında da düşüş yaşanırsa mutlaka insanlara bir güven gelecek ve bu işletmelerimiz tam kapasite çalışmaya başlayacaklardır" dedi. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim