HAYVANCILIK CANLANIYOR AMA…
Batman ovasında yaklaşık 100 Bin küçük ve büyükbaş canlı hayvan olduğunu söyleyen Koçerler Derneği Başkanı Emin Çelik, hayvancılığın canlanması için yem desteği ile çoban maaşının da karşılanmasının gerektiğini ifade etti. Yayla yasağının kalkmasıyla göçerlerin rahat bir nefes aldığını söyleyen Çelik: “Kışı sıcak bölge olan Batman’da geçiren besiciler şu günlerde yaylaya dönüş hazırlığında. Yaklaşık 1 ay süren yolculukta göçerlerin karşılaştığı sorunlar da var. Sürülerin ekili alanlara zarar vermemesi ve yolculuk sırasında onlarca hayvanı telef olan göçerler için hem çileli hem de keyifli yolculuğu başlıyor” dedi.

KÖYE DÖNÜŞ PROJESİ
Köye dönüş projesi kapsamında göçerlere verilmesi planlanan koyun desteğine karşı besicilerin 400 bin liralık ipoteğini karşılayamaz durumda olduğuna da işaret eden Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bölge genelinde nereden bakarsanız bakın 500 bine yakın canlı hayvan var. Şu günlerde et fiyatında artış var. Hayvancılık desteklenirse et fiyatında da ciddi düşüş olur. Çünkü piyasaya et, süt ürünleri ve yün gibi ciddi getiri sağlayan göçerlerdir. Bu nedenle hükümetin en azından yem desteğinin artırılması gibi çoban maaşını da vermesini bekliyoruz.”

SÜRÜ MANZARASI
Hakkari, Muş ve Bingöl gibi illerden kış mevsiminde Batman ovasına yerleşen göçerler, yayla hazırlığı yapıyor. Daha çok Dicle nehri kenarında kıl çadırı açan göçerler, bahar mevsimiyle birlikte süt ürünlerini de Batman piyasasına taşıyor. Nisan ayının sonunda bölgeden ayrılacaklarını belirten bazı sürü sahipleri, şunları kaydettiler: “Son yağışlarla ovada otlar yeşerdi. Henüz sıcaklar iyice hissedilmedi. Bu ayın sonunda uzun yolculuğa başlayacağız. Koyunların yünlerini kırptıktan sonra geldiğimiz yaylalara döneceğiz.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim