“HAYVANCILIK SEKTÖRÜ ERİYOR”

Yem fiyatlarındaki artış ve kuraklıkla birlikte iyice zor duruma düşen hayvancılık sektöründeki sorunlar yaylalardaki göçerlerin dönüşüyle daha da belirgin hale geldi. Maliyetleri her geçen yıl artan ama buna karşın kâr oranları da giderek azalan besiciler, hayvancılık sektörünün alarm verdiğini söyledi. Her geçen yıl artan yem-saman fiyatları ve kuraklık tehdidiyle büyüyen sorunlar besicilerin belini iyice büktü. Batman Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mahmut Arslan, hayvancılık sektöründeki gidişatın iyi olmadığını söyledi. Maliyetlerin her geçen yıl daha da çoğaldığını ama kâr oranlarının da giderek azaldığını dile getiren Arslan, önümüzdeki yıl hayvancılığın ciddi düşüşe geçebileceğini belirtti.

 “BESİCİLİK MESLEĞİ CAN ÇEKİŞİYOR”

Yıllardan beri besicilik yapan Mahmut Arslan, besiciliğin her geçen sene daha kötü duruma gittiğine dikkat çekti. Arslan şöyle devam etti: “50 kiloluk yem torba fiyatı 150 lirayı geçti. Arpa bulmayınca besicinin gözü ithal yem de. Toprak Mahsulleri Ofisi de piyasaya yeterli ithal yemi getirmiyor. Karkas etin kilosu 48. lira. Besici, bu şartlar altında nasıl bu işi yapabilsin. Böyle giderse hayvancılık bitecek. Bizim tek bir beklentimiz var, o da gider kalemlerimizde bir güvence olsun. Yem fiyatı her sene böyle artmayacak desin, artarsa da besicinin zararı karşılasın. Besicinin giderleri standartlaşsın, her sene zamların altında ezilmeyelim, hayvana her türlü bakarız.”

“BU ŞARTLARDA BU İŞİ YAPMAK ZOR”

“Bu sene saman fiyatları da yüksek, yem de aldı başını gitti” diyen Başkan Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü; “Diğer giderlerimiz de sürekli zamlanıyor. Sonuç olarak böyle giderse çoğu besici hayvancılığı bırakacak. Çünkü bu şartlarda bu işi yapmak mümkün değil. Sadece Batman değil, tüm bölgedeki besiciler de bizim gibi. Herkes yıllardır sorunlardan şikâyet ediyordu ancak önümüzdeki yıl daha zor. Besici, parayı yemci ve saman satıcısına yetiştiremiyor. Çünkü besicinin artık dayanacak gücümüz kalmadı. Hayvancılık sektörünün bitme noktasına geldi.”

 “BESİ ÇİFTLİKLERİ KAPANIYOR”

Besicilikteki maliyetlerin fazla olmasından şikâyet eden Batman Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mahmut Arslan, “Yemin torbası 150 lirayı geçmiş. Bu kış mevsiminde samanın tonu da 2 bin 200 TL’yi bulmuş. Besiciye yem ve saman maliyeti var. Çiftliğin de su, elektrik ve diğer giderlerle her ay ciddi bir gideri var. Besici yıl içinde nasıl geçineceğim? Bu sene elimdeki büyükbaş hayvanları bitirdikten sonra besiciliği artık bırakacağım diyor.  Çünkü artık bu iş tamamen besiciye zarar olarak geri dönüyor” diye konuştu. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilişim