AYDİŞ: “ANIZ YANGINLARI ÇOK TEHLİKELİ”
Mısır hasadı sezonuyla birlikte Ziraat Odası Başkanlığı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Ziraat Mühendisleri Odası, mısır üreticilerini ‘anız’ yangınları konusunda uyardı. Mısır üreticilerinin anız yangınlarından uzak kalmasını isteyen Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş: “Korona virüsü salgını nedeniyle evlerinde izole olan vatandaşlarımızı, çiftçilerimiz de unutmamalı. Mısır hasadı topladıktan sonra çiftçi tarlasını traktörle sürmeli. Tarlada kalan saplar ateşe verilmemeli. Çiftçilerimizin anız yangınlarına karşı bu yıl gerekli duyarlılığı göstereceğine inanıyoruz. Anız yangınları hem toprak hem de insan sağlığı için çok tehlikeli” dedi.

ÇEVRE TİMLERİ, BATMAN’I İKİ BÖLGEYE AYIRDI
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Muzaffer Özkan, mısır tarlalarında hasat dönemi sürecine girilmesiyle bir dizi tedbir aldıklarını belirtti. Oluşturdukları ‘anız yangını’ izleme timinin Batman’ı iki bölgeye ayırdığını belirten Özkan, şunları kaydetti: “Timlerimiz, sabah ve akşam saatlerinde şehir çevresindeki mısır ekili alanları dolaşıyor. Bu yıl Pandemi nedeniyle işi sıkı tutuyoruz. İki ekip halinde görev yapan timlerimiz, anızın yakıldığı alanı tespit edip ‘çevre mevzuatı’ kanuna göre idari işlem başlatıyor. Eğer anızın yakıldığı yer mücavir alan içindeyse 5 kata varan idari işlemler uygulanıyor.”

DOĞAN: “ANIZ YANGINLARINDAN KAÇINILMALI”
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ebubekir Doğan ise Mısır üreticilerinin hasadı kaldırdıktan sonra nemli olan tarlayı sürmesinin gerektiğini ifade etti. Doğan: “Anız yangınları hem toprağı hem de insan sağlığını olumsuz etkiler. Korona salgını nedeniyle nefes almakta zorlanan vatandaşların sağlığını çiftçilerimiz de düşünmelidir.  Bu hasat döneminde çiftçilerimiz anız yangınlarında iyi bir sınav vereceklerine inanıyoruz. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Batman ve çevresi anız yangınında iyi bir sınav vermeli. Mısır ekicisinden temiz bir havada geçen bir hasat dönemi bekliyoruz” diye konuştu. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim