**TP’nin uçağı, Doğu ve Güneydoğu’da havadan sismik bölgelerini tespit ediyor. Bir süredir Batman Havalimanında konuçlanan uçakta 10 kişilik petrol uzmanları görev yapıyor. Yer çekimi farklılıklarını tespit eden uçak datalara yüklediği kayıtları, Arama Daire Başkanlığına gönderiyor.

İLK KEZ UYGULANAN YÖNTEM
Türkiye Petrolleri, bölgede artık sismik çalışmalarını havadan yapıyor. Bir İngiliz firmasıyla yapılan anlaşmayla 10 Kişilik uzman petrol ekibinin görev yaptığı Türkiye Petrolleri’ne ait uçak, Batman Havalimanı’ndan güneşin ilk ışıklarıyla birlikte Doğu ve Güneydoğu’da petrolün bulunduğu bölgeleri keşfetmek için bölgeyi karış karış kayıt altına alıyor.  Dünyanın birçok ülkesinde uygulanan ve ağırlıklı olarak Afrika’da yapılan havadan petrol sismik araştırmalarının ilk uygulaması, bu yıl Türkiye’de de hayata geçirildi. Yer çekimi farklılıklarını tespit eden uçak, coğrafi olarak güç olan yerleri kayıt altına alıyor, yeni petrol sahalarının kuyularını belirliyor.

SİSMİKTE YENİ DÖNEM
Jeolojik yüzeysel çalışmaların yanı sıra sismik çalışmasını da kolaylaştıran uçağın yaklaşık 1.5 ay süreyle Doğu ve Güneydoğu’daki birçok bölgeyi kayıt altına alacağı belirtildi. Datalara yüklenen veriler, Türkiye Petrolleri’nin Ankara’daki Arama Daire Başkanlığı’nca değerlendirmelere alınarak, yeni açılacak petrol kuyuları için sondaj alanları da tespit ediliyor. Yerden yaklaşık 200 metre uçuş yapan uçağın, sismik araştırmalarını kış mevsimi öncesinde tamamlayacağı öğrenildi. Uçak, bulutlu havalarda yer çekimi çalışmalarına ise ara veriyor. TP’nin bugüne kadar yerden yapamadığı sismik çalışmalarını yeni yöntemle gerçekleştirebiliyor. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilişim