BATMAN’DA İNCELEMELERDE BULUNMUŞTU
CHP PM Üyesi ve İzmir Milletvekili Ednan Arslan, 3-6 Haziran tarihleri arasında 4 gün süre ile Batman’da yaptıkları saha çalışmasının ardından, sorunları TBMM gündemine taşıdı. CHP’li Arslan, hastane yetersizliği, doktor eksikliği gibi sağlık sorunları ile ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya, ulaştırma ve altyapı sorunları için Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na, tarım, hayvancılık ve Sason Çileği ile ilgili sorunları da, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin yazılı olarak yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na 3 ayrı soru önergesi sundu.

“BATMAN ŞEHİR HASTANESİ NEDEN YAPILMIYOR?”
CHP’li Arslan; “İlin toplam nüfusu 2021 yılı nüfus sayımına göre 626 bin 319 kişi. Batman nüfusunun yüzde 59’unu çocuklar (0-14 yaş), yüzde 7,6’sını ise 65 üzeri yaştaki vatandaşlarımız oluşturuyor. Bu iki yaş grubu vatandaşlarımız daha çok hastaneye gidiyorlar ve doktor bulmadıklarını söylüyorlar. Aynı sorun, il merkezinde olduğu gibi diğer 5 ilçede de yaşanmakta. İnsanlar muayene, tedavi, iyileşme ve kontrol sürecinde mağdur oldukları ifade ediyorlar” dedi. Öte yandan CHP’li vekil, Batman’a yapılacağı vaat edilen şehir hastanesinin neden yapılmadığını, hastaneye ilişkin 2 ayrı ihalenin yapılıp yapılmadığını, bu ihaleler sonucunda kazanan firma veya firmaların kimler olduğunu, ihaleyi alan firmanın ekonomik koşullar nedeniyle teminatını yaktığı iddiasının doğru olup olmadığını, bu nedenle mi şehir hastanesinin temelinin atılmadığını ve Batman şehir hastanesinin akıbetinin ne olacağı’ sorularına yanıt istedi.

“BATMAN-SASON-MUŞ YOLU NEDEN YAPILMIYOR?”
CHP’li Arslan, Batman’da yaşanan ulaşım ve altyapı ile ilgili sorun ve sıkıntılara ilişkin önergesinde şunları ifade etti: “Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından yapılacağı söylenen, Batman-Sason-Muş yolu yıllardır, bir çivi dahi çakılmadan, bir kazma vurulmadan söz verilip, yapılmamasına büyük tepki var. Verilen ve yerine getirilmeyen sözler devlete olan güveni zedelemektedir. Buna hiçbir siyasetçinin hakkı yoktur. İkincisi ise: ‘Batman-Mardin arası kullanılan yol. Bu yol, Batman-Savur-Mardin güzergahı olarak değiştirilsin isteniyor. Bu güzergah için hem güvenlik nedeniyle ihtiyaç duyulduğu, hem de mesafeyi 50 km kısaltacağı ifade ediliyor. Talep için ortaya konan iki gerekçede dikkat çekici ve gereği yapılmalıdır. Halkın bu talebine kulak verilmelidir, muhatap olunmalıdır.”

“BATMAN’IN 277 DEKAR TARIM ARAZİSİ NE OLDU?”
Batman’ın tarım ve hayvancılık potansiyeli ile bölgenin öne çıkan illerinden olduğunu, bu yönüyle ülke ekonomisine de büyük katkı verdiğini söyleyen CHP’li Arslan; “Batman ekonomisinde tarım önemli bir yer tutuyor. Ancak çiftçi, üretici ve besicilerimiz oldukça dertli. Özellikle girdi maliyetlerindeki fahiş artışlardan dolayı ekemez, biçemez, yetiştiremez duruma gelmişler. Mazot, gübre, ilaç, yem, elektrik gibi temel ihtiyaçları için destek bekliyorlar” dedi.   Batman’da bir başka sorunun ise verimli tarım arazilerinin imara açılması olduğunu vurgulayan CHP’li Arslan, “Batman’ın 2002 yılında 1 milyon 146 bin dekar olan tarım arazisi miktarı, 2021 yılında 929 bin dekara düşmüştür. Yani bu iktidar döneminde Batman’da verimli tarım arazileri % 23 oranında azalmış. Sormak lazım; Nereye gitti bu 217 dekar tarım arazisi, hangi amaç için kullanıldı yada kullanılıyor?” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilişim