*Pandemi döneminde en az vakanın olduğu dört ilden biri olan Batman’da normalleşmeye doğru hazırlık yaparken, Vali ve Belediye Başkanvekili Hulusi Şahin, vatandaşlar ile esnafların süreçten bunaldığını belirtti ve ekledi: “Normal hayata ilk geçişi sağlayan illerden olmak istiyoruz.”

*Denetim yapan Vali ve Başkanvekili Şahin, ziyaret ettiği kebapçı büfesindeki hijyene dikkat çekerek; “Her esnafımız kuralları uygularsa salgının önüne geçeriz” dedi.

“SEFERBERLİK İLAN ETTİK”
Hafta içinde Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı salgın tablosunda 100 bin kişide 8.71 oranla en az vakanın olduğu 4’ncü il olan Batman, artık normalleşme için 1 Mart’ı bekliyor. Pandemi ile mücadelede seferberlik ilan ettiklerini belirten Vali ve Belediye Başkanvekili Hulusi Şahin, geçen yılın Ağustos ayında vakanın yüksek olduğu illerden birinin Batman olduğunu söyledi. Vali Şahin, şöyle konuştu: “Türkiye’nin en yüksek vaka sayılarının olduğu illerden biriydik. O dönemde özelikle seyahat kısıtlamasının kaldırılmasından sonra Kurban Bayramına gelen gurbetçi vatandaşlarımız yoğun sirkülâsyonuyla beraber çok kötü günler yaşadık. Sağlık sistemiz o yükü kaldıramaz hale gelmişti. O günlerde, biz ilçe hastanelerine hastalarımızı gönderme günleri yaşamıştık. O dönemler çok ciddi tedbirlere aldık. Toplantı üstüne toplantı yaptık, elimizdeki tüm imkanları hem personel anlamında hem araç-gereç anlamında hem de ekonomik anlamda seferber ettik. İl Özel İdare ve Belediyenin imkanları bir araya getirerek, bir seferberlik başlattık. Seferberlik esas itibarıyla denetim üzerine kuruluydu.”

“BAŞARININ SIRRI DENETİMDE YATIYOR”
Vali ve Başkanvekili Şahin, şöyle devam etti: “Bir vatandaşımız kendini kötü hissettiğinde telefonla sağlık teşkilatımıza bildiriyordu. Sistem aynen bugün de devam ediyor. Biz, şikayeti olan vatandaşı, mutant hastalarla dolmuşla hastaneye gitmesine müsaade etmiyorduk. Kiraladığımız araçlarla ekiplerle birlikte evlerine gidiyoruz, hastayı oradan alıyoruz, hastaneye getiriyoruz, testini yapıyoruz, testinden sonra araçla tekrar evine götürüyoruz. Eğer pozitif çıkarsa ilacı  veriliyor ve her türlü tedbiri evinde alınıyor. Ekiplerimiz her gün hastayı iki kere ziyaret edip evinden çıkmamasını sağlıyordu.  Batman’ın başarı bu sıkı denetimde yatıyor. Geçen Ağustos ayının 15’inde biz bu işlere başladığımızda, yüzde 14 civarında temaslı vatandaşımızın Covid-19 pozitif vatandaşımızın sokakta dolaştığını tespit ettik. Yani taziyelere, düğünlerine gidiyorlardı ve bu hastalığı çok ciddi bir şekilde yayıyorlardı.”

“VAKA SAYISI YÜZDE 0.1”
Batman’da vakaların da her geçen gün düştüğüne işaret eden Vali ve Başkanvekili Şahin; “Şuanda vaka sayısı yüzde 0.1’e indi. Yani eğer vatandaşlarımız hastaysa bizim denetimlerimiz ve vatandaşların da olumlu yaklaşımıyla birlikte evlerinde izole oluyorlar. Dolayısıyla hastalığın çıktığı yerde biz hastalığı boğup önlüyoruz. Bu sistemi devam ettikten sonra Eylül, Ekim ve Kasım aylarında ciddi anlamda iniş yaşadık. Daha sonraki seyahat kısıtlamaları elbette ki Batman’ı tabloya, olumlu yansıdı. Bugün geldiğimiz noktada Batman oldukça iyi durumda olan büyük bir şehiriz. 450 Bin kent merkezi nüfusu ile bunu başarmak daha da zor. Bugün geldiğimiz noktada hedefimiz bu başarılı tabloyu devam ettirmek, vatandaşlarımızın, esnafımızın artık çok bunaldılar, çok sıkıldılar. Onları kademeli olarak normal hayata geçişi ilk yapan, ilk başaran ilk yapan illerden bir olmak istiyoruz. Ancak bunu söylerken bu iyi tablo hemen tersine dönebilir. Eğer rehavete kapılırsak maske, mesafe temizlik kurallarına uymasak çok hızlı bir şekilde tablo değişebilir.”

ESNAFI DENETLEDİ
Sanat sokağındaki bir kebapçıya konuk olan Vali Hulusi Şahin,  hijyenik koşullara dikkat çekti. ‘Seyyar büfede kebapçılık yapan esnafımız hem maske, hijyen koşullarına uyuyor. Böyle örnek esnaflarımıza teşekkür ediyorum’ diyen Vali Şahin, beraberindeki basın mensupları ile ünite müdürlerine ciğer ikram etti. Batmanlı her esnafın uyması gereken kuralları hatırlatan Vali Şahin; “Ekiplerimiz denetimleri eksiksiz sürdürüyor. İnşallah 1 Mart’tan normalleşmenin  adımlarını da atmış oluruz” diye konuştu. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim