**Nuriye Arpa’nın avukatı Alaaddin İraz; “Nihai kararla birlikte hak kaybı yaşayan 17 kişi için emsal teşkil oldu. 2018 Yılında yaptığımız başvurunun olumlu sonuçlanmasıyla mağduriyetler giderilecek” dedi.

“EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI”
Batman’ın Hasankeyf ilçesinde yeni yerleşim yerinde barajdan etkilenen sakinler için yapılan konutlardan yararlanamayan bekar vatandaşlara, Anayasa Mahkemesi’nden iyi haber geldi. 2018 Yılında ilçe sakinlerinden Nuriye Arpa’nın bireysel başvurusunu değerlendiren Yüksek Mahkeme, ‘Eşitlik ilkesine’ aykırı kararı verdi. Arpa’nın avukatı Alaaddin İraz, kararla birlikte Hasankeyf’te 17 mağdur vatandaş için de kararın emsal olduğunu söyledi. Avkuat İraz; “Bu kapsamda Hasankeyf ilçemizde yaşayan 17 mağdur kişi bulunmaktadır. Bu kişiler Nüfus kayıtlarından da anlaşılacağı üzere doğumundan bugüne değin Hasankeyf ilçesinde aile bireyleri ile birlikte ikamet etmiş olup bugüne değin herhangi bir evlilik yapamamışlardır. Aile kökü itibari ile mukimi bulundukları ilçede kendilerine herhangi bir hak ihdas edilmemesi hakkaniyet ilkeleri ile bağdaşmıyordu. Yüksek mahkeme de bu yönde karar verdi” dedi.

YENİDEN YARGILAMA YAPILACAK
Anayasa Mahkemesi’nin ‘hüküm’ bölümünde şu görüşlere yer verildi; “Mülkiyet hakkıyla bağlantılı olarak ayrımcılık yasağının ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna, Anayasa’nın 35. Maddesinde düzenlenen ‘mülkiyet hakkı’ olarak Anayasa’nın 10. Maddesinde güvenceye alınan ‘ayrımcılık’ yasağının ihlal edildiğine, kararın bir örneğinin mülkiyet hakkıyla bağlantılı olarak ayrımcılık yasağının ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere Batman İdare Mahkemesi’ne gönderilmesine, başvurucunun tazminat talebinin reddedilmesine oy birliğiyle karar verildi.” (Barış Arslan)

Editör: TE Bilişim