*Keyfin adı; Hasankeyf... Tarihi ilçede 5000 ziyaretçi, Hasankeyf kalesi ile kanyonları teknelerle dolaştı. Tekne turuna katılanlar arasında bulunan yabancı konuklar, halay çekmeyi ihmal etmedi.

KALE VE KANYONLARA HASANKEYF TURU
Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’te, tekneler bayram gezisi için doldu. Hasankeyf kalesi ile kanyonlara teknelerle ziyaretçi akını, tekne işletmecilerinin yüzünü güldürdü. Hasankeyf tekne kaptanı Murat Yılmaz, bir önceki bayrama göre Hasankeyf’in daha çok yerli ve yabancı turist ağırladığını söyledi. Yılmaz; “Önceki bayramda pandemi daha fazla yaygın olduğu için sefer yapamamıştık. Yine de eskiye yıllara oranla beklenin yolcu kapasitesini bulduk. Hafta sonları ise daha çok akşam saatlerinde yoğun talep oluyor” dedi.

“TEKNE KOOPERATİFİNDE 400 ÜYE VAR”
Kaptan Yılmaz, şöyle devam etti: “Turlarımız yaklaşık 40 dakika sürüyor, kişi başı kooperatifin belirlediği ücret ise 25 TL. Çocuklar ücretsizdir, çay ikramımız var. Gelen müşterinin isteklerine yerine getirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Müşterilerimiz genelde tekne turundan memnun kalıyor. Bu da bizim için bir gururdur. Tekne işletmeciliği için yeni kooperatif kuruldu, şimdiye kadar yaklaşık 400 üye kayıt yaptı. Tek bir kooperatif olarak ve havuz sistemi olarak çalışacağız ve Hasankeyf kazanacak.  Hasankeyf’te toplam 18 büyük ve küçük tekne ruhsat almış durumda. Sıra sistemiyle çalışıyoruz. Bayram tatilinde yaklaşık 5000 yerli ve yabancı turist tekne turu yaptı.”

DANİMARKA’DAN HASANKEYF’E GELDİ
Danimarka’nın Randers şehrinde 23 yıldır yaşayan Faysal Sincar, tekne turizmi için Hasankeyf için önemli bir sektör haline geleceğini belirtti. Sincar, şunları kaydetti: “ Danimarka’dan Hasankeyf’e geldik ancak bazı sıkıntıları fark ettik. Turizm için yaşanan bazı sıkıntıların en kısa sürede biteceğini umut ediyorum. Tekne turizmi Hasankeyf için çok önemli, biz yurt dışında yaşayanlar olarak bölgeyi tanımayan çevrelerle konuştuğumuzda video ve resimlerle tanıtmaya çalışıyoruz. Tekne turu bu bölge için çok önemli bir avantajdır, turistte çekeceğine inanıyorum.” Burada Hasankeyf teknesinde yörenin hareketli şarkılar eşliğinde halay çeken yerli ve yabancı konuklar ilk kez Hasankeyf’te tekne turunun keyfini çıkardı. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim