“İKİ TARİHİ CAMİİ TAŞINIYOR”
Batman’ın tarihi ilçesinde Ilısu Barajı nedeniyle sular altında kalacak eserlerin kurtarılması için yürütülen çalışmalar kapsamında 611 yıllık Sultan Süleyman Koç Minaresi, numaralandırılıp puzzle  parçaları gibi sökülüyor. Hasankeyf’in tarihi kültürel anlamında dünyada eşine az rastlanan bir yerleşim yeri olduğunu belirten Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen: “Sultan Süleyman Eyyübi cami minaresi, taşıma projesi çerçevesinde, 7-8 eserle birlikte taşınıyor. İki tarihi minare taşınacak. Bu tarihi minare 1407 ile 1409 yılları arasında Sultan Süleyman Eyyübi tarafından yapılmış. Minarenin bütünsel şekilde taşınacağı gündemdeydi ancak Bilim Kurulu bu taşınmanın riskli olduğuna dikkat çekti. Risk nedeniyle bir bütün şekilde taşınamayacağını raporladı. Taşları sökülerek yeni yerleşim alanında Kültür Park’ta yeniden inşa edilecek. İnşa aşamasında minare ‘eski halini alabilecek mi?’ sorusuna maalesef ‘evet’ diyemiyorum. Su altında kalacak tarihi bir dokunun yeni yerleşim biriminde sergilenmesi bizim açısından sevindirici” diye konuştu.

“EL RIZK MİNARESİ MÜHENDİSLİK HARİKASI”
Tarihi ilçe Hasankeyf’te taşınan ilk eserin Zeynel bey türbesi kümbeti olduğunu söyleyen Kusen, “Bu önemli eserin ardından tarihi hamam’dı. Dicle nehri kıyısında tarihi pek belli olmayan çok eski bir hamam taşındı. Önce minarenin taşları sökülüyor, bu çalışmaya pek taşıma diyememeğiz. Esas bütünsel olarak taşınacak üçüncü eser de Peygamberimizin çok yakın arkadaşı ve sahabe olan İmam Abdullah türbesi zaviyesi de üç bölüm halinde taşınacak. Bir de Hasankeyf kalesinin orta kapısı da taşınacak. Mühendislik harikası olan El Rızk camisi de taşınacak. Tek isteğimiz taşınacak bu eserlerin zarar görmemesi” dedi.

“ORTA ÇAĞIN GÖRKEMLİ ŞEHRİYDİK”
Çocukluğu ve gençliğinin geçtiği tarihi Hasankeyf’in orta çağın en görkemli şehrinin olduğunu kaydeden Kusen, şunları kaydetti: “Hasankeyf’in önemli bir özelliği de ilk çağ, orta çağ ve yeni çağı bir arada görmektir. Japonların yaptığı son arkeolojik kazılarda tarih öncesi 11.500, tarih sonrası da hesapladığında 12.500 yıllık höyüklerde arkeolojik kazı yapıldı. Bunlar belgelendi, şu an anda çocukluğumun geçtiği alan, biraz daha görsel anlamda kültürel anlamda orta çağ tarihi dokusu bulunuyor. Hasankeyf, Orta çağın en görkemli şehridir. Yok, olmak güzel bir şey değildir. Özellikle tarihi kültürel mezarlarımız, anne, babalarımızın mezarları, geçmişimiz, çocukluğumuzun geçtiği ve yaşadığımız sokak ve caddelerimiz bunlar kaybolacak. Yeni yerleşim biriminde yeni bir hayata adım atacağız. Yeni yerleşim yerinde güzel olacak. Yani hüznü ile sevinci bir arada yaşacağız.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim