**Ilısu Barajı gölü altında kalacak Hasankeyf’te esnaflar, eski çarşı merkezine yönelik tahliye kararına tepki gösterdi. Köprüyü kapatmak isteyen esnaf ile bazı ilçe sakinlerine polis izin vermeyerek, müdahalede bulundu.

ESKİ ÇARŞI TAHLİYESİNE TEPKİ

Batman’ın Hasankeyf ilçesinde tarihi eserlerin taşınması için eski çarşı merkezindeki işyerlerinin boşaltmasını isteyen DSİ Bölge Müdürlüğü’nün tahliye kararına, esnaflar ile bazı ilçe sakinleri tepki gösterdi. Tarihi kale sokağındaki esnaflar, Belediye önünde toplandı. İlçedeki esnaf ile bazı ilçe sakinleri, Batman-Mardin karayolunu kısa süreyle trafiğe kapattı. Polis, köprüde eylemcileri durdurdu. Köprünün açılmaması üzerine, polis kalabalığa tazyikli suyla müdahale etti. Batman Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Çevik kuvvet ekipleri, köprüdeki eylemcileri dağıttığı sırada arbede yaşandı.

KAYMAKAM İKNA ETTİ

Köprüde eylem yapan kalabalığı, Hasankeyf Kaymakam Faruk Bülent Baygüven ikna ederek, köprü trafiğe açıldı. Yeni Hasankeyf yerleşim birimine ilçe sakinleri taşınmadan eski çarşı merkezindeki işyerlerini tahliye etmek istemediklerini belirten esnaflardan Ömer Güzel: “Hak arayışında bulunduğumuz sırada polis bize tazyikli su ve gazla müdahale etti. Bize işyerlerinizi ‘boşaltın’ diyorlar, nereye gideceğiz?  Hakkımızı aramak için eylem yapmaktan başka çaremiz kalmadı. Hiçbir yetkili bizi dinlemiyor” dedi. Esnaf Şirin Bıçakçı ise; “Aramızda çoluk-çocuk ve kadınlar var, derdimizi anlatmak için eylemi yaptık. Ancak polisin sert müdahalesiyle karşılaştık. Bu hak mı?” diye konuştu. Hasankeyf Kaymakamı Bülent Baygüven, sorunu çözmek için DSİ yetkilileri ile ilçe sakinlerini bir araya getireceğini söyleyince, köprüdeki eylem son buldu. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim