** Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü İskan Dairesi Başkanlığı, 5543 sayılı iskan kanunu uygulamaları kapsamında Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’e 6 tip konut projesi önerdi.

**Konut projeleri arasında 3+1 olan A3 tipi projeye sıcak bakıldığını belirten Hasankeyf sakinlerinden Ömer Güzel; “160 metrekarelik konutların fiyatı 116 bin TL. Ancak arsa fiyatı da istenilince Hasankeyfli çekimser kaldı” diyor.

“ARSA BEDELİ ALINMASIN”
Kazı çalışmalarının büyük bölümünün yapıldığı Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’te, Kale ve Bahçelievler mahallelerinin bulunduğu alanların boşaltılması için yeni konut projesini hayata geçirmek isteyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ilçe sakinlerine önerdiği 6 tip konut projesinde belirsizlik sürüyor. 3100 Nüfuslu Hasankeyf’te 500 hanenin yaşadığını belirten ilçe sakinlerinden Ömer Güzel; “Hasankeyfliler, daha çok 3+1 tek katlı müstakil konutlardan yana. 160 metrekarelik konutların fiyatları 116 bin TL. Bu fiyat uygun olabilir. Ancak arsa fiyatının istenilmesi ilçe sakinlerini zor durumda bırakıyor. Arsa bedelinin alınmamasını istiyoruz. Diğer 5 konut projesine  Hasankeyfliler sıcak bakmıyor” dedi.
RESMİ LOJMANLAR TAMAMLANDI
İlçede Belediye dışındaki resmi kurum ve kuruluşlara ait yeni lojmanlara taşınıldığını ifade eden Güzel; “İlçe sakinleri eski yerleşim birimini terk etmemekte kararlı. Kale ve Bahçelievler mahallelerinin boşaltılması şimdiden imkansız gibi görünüyor. Kamulaştırma çalışmalarının yüzde 70’inin tamamlandığı Hasankeyf’te tek sorun konut fiyatlarıdır. Bu belirsizliğin daha ne kadar süreceği bilinmiyor. Kazıların yapılacağı iki mahallede oturan ilçe sakinlerinin kolay kolay eski yerleşim birimi terk etmeyecek gibi” diye konuştu.



BEKARLARA KONUT YOK
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü İskan Dairesi Başkanlığı, 5543 sayılı iskan kanunu uygulamaları kapsamında ilçe sakinlerine vereceği konutların ilçede üç yıl süreyle oturan evlilere imkan tanıyacağını anımsatan Güzel, şöyle devam etti; “Son üç yıl süreyle Hasankeyf’te oturanlara konutlar verilecek. Bekar olanlar konutlardan yararlandırılmayacak. Hasankeyf Kaymakamlığı’nda geçen hafta yapılan toplantıya katılanlar fiyat yüksekliğinden toplantıyı terk etti. İlçe sakinlerinin yüzde 80’i konut fiyatının yüksekliğine ve arsa katkı payına itiraz ediyor.”    

Editör: TE Bilişim