**Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf, son günlerde hızla değişiyor. Yeni yerleşim birimi tamamlanırken, Dicle nehri kıyısındaki tarihi ‘Yolgeçen Hanı’ ise kapatılıyor. 100 Yıllık Çarşı’daki esnaf da işyerlerini tahliye etmenin hazırlığında.

100 YILLIK ÇARŞI BOŞALTILACAK
El-Rızık minaresinin de aralarında bulunduğu önemli eserlerin geçiş güzergahı olacak olan 100 yılık tarihi çarşının boşaltılması için geri sayım başladı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden tebligat alan çarşıdaki esnaflar, 10 gün içinde işyerlerini boşaltacak. Bazı esnaflar, henüz yeni yerleşim biriminde iş merkezinin açılmadığını belirterek: “Sürenin uzatılmasını istiyoruz. Tebligat aldık ama kara kara düşünüyoruz” diyorlar.

KÖPRÜĞÜNÜN BİR AYAĞI EKSİK KALDI
Dicle nehri üzerindeki 5 bin yıllık tarihi köprünün güçlendirme çalışmalarının büyük bölümü tamamlandı. Romalılar döneminde Dicle üzerine yapılan tarihi köprünün, Ilısu barajı gölü sularından etkilenmemesi için özel bir harçla, köprünün ayaklarının etrafı Şanlıurfa’dan getirilen taşlarla kaplandı. Eski yerleşim birimi dibindeki ayakta ise çalışmalar tamamlanmadı. Köprünün yapımını üstlenen firmanın çalışmaları yıl sonuna kadar tamamlayacağı belirtildi.

YOLGEÇEN HANI ARTIK YOK
Bir dönemler Dicle nehri kıyısında yolculuk yapanların dinlendikleri Yolgeçen Hanı da kapatılıyor. Nehir kıyısındaki kalenin bulunduğu bölgede güçlendirme çalışmaları kapsamında Yolgeçen Hanı, dolguyla kapatılmaya başlandı. Geçmiş dönemlerde Bakanlar, üst düzey bürokratlar ve yöneticilerin ağırlandığı Yolgeçen Hanı, bir dönemler kaymakamlık tarafından aylık 15 bin liraya kiraya verilmişti.

BU DA ÇALIŞMA KÖPRÜSÜ
Yapımcı firmanın Dicle nehri kıyısındaki kaya güçlendirme çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Ağır iş makinelerinin geçiş yaptığı güzergaha çalışma köprüsü yapıldı. Dicle yatağını kontrol altına alan firma, yakın bir sürede tarihi eserlerin geçirileceği çelik köprü yapımına da başlayacak.

125 MİLYON TL’LİK PROJE
DSİ Ilısu Projesi 16. Bölge Müdürlüğü, Hasankeyf’te yaklaşık 125 Milyon liralık projeye de start verdi. ‘Hasankeyf’in jeolojik ve jeoteknik bakımdan araştırılması ve güçlendirme ikmal’ine yönelik projenin yapımını Ceysu İnşaat ile ICC grup iş ortaklığı üstlendi. İşin yapımına 17 Temmuz 2017’de başlayan firmalar, çalışmaları 2018’in Ekim ayında bitirmeyi hedefliyor.

GÖZLER YENİ YERLEŞİM BİRİMİNDE
Kaymakamlık başta olmak üzere bir çok ilçe teşkilatının yaklaşık 2 yıldır hizmet verdikleri Hasankeyf’in yeni yerleşim biriminde TOKİ’nin yaptığı 710 konutun da yıl sonunda tamamlanması planlanıyor. Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, eski yerleşim birimindeki hizmet binasını da yakın bir tarihte yerleşim birimine taşıyacaklarını belirtti.

EL-RIZIK’TA TAŞINMA HAZIRLIĞI
Hasankeyf’in simgesi olan ve 1409’da Eyyubi Sultan Süleyman tarafından yapılan yaklaşık 55 metre uzunluğundaki El-Rızık minaresi de taşınacak eserler arasında yer alıyor. Minarenin taç bölümünü yıllarca yuva kuran leylekler de son yıllarda Nil nehrine göçmüştü.

TARİHE SON BAKIŞ
Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’teki çalışmaları ilçe sakinleri merakla izliyor. Eski yerleşim biriminin bir bölümünün taşınma hazırlıkları tüm hızıyla sürerken, ilçe sakinleri de Dicle nehri kıyısındaki çalışmaları izlerken hüzünleniyor. Bir dönemler nehir kıyısında dinlenen Hasankeyfliler, şimdi o alanlardaki çalışmaları hüzünle izliyor. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim