**Açıklamayı okuyan Batman Baro Başkanı Avukat Abdulhamit Çakan: “Ilısu barajı yapılırken, ulusal ve uluslararası hiçbir sözleşme-yasa dikkate alınmamıştır. En basitinden ÇED raporu dahi bulunmamaktadır” dedi.

“TARİHİ, İNSANLIĞI VE HASANKEYF’İ YAŞATALIM”
Batman’ın 12 yıllık tarihi Hasankeyf ilçesinin sular altında kalmaması için 20 il’in Baro başkanları ortak basın açıklaması gerçekleştirdi. Öğle saatlerinde Hasankeyf seyir alanında yapılan açıklamada Baro Başkanları, ‘Tarihi, insanlığı, Hasankeyf’i yaşatalım’ ve ‘Bırakın Dicle özgür aksın’ pankartı açtı. Ortak açıklamayı okuyan Batman Barosu Başkanı avukat Abdülhamit Çakan: “Tarihi, insanlığı ve Hasankeyf’i yaşatalım, henüz geç değil sloganıyla Hasankeyf’te bir araya geldik. Sırtımızı kadim bir kente dayamanın verdiği güçle, toprağına ayak bastığımız bu açık hava müzesini kurtaralım. Ne yazık ki Hasankeyf, ömrü ancak 50 yıl olabilecek Ilısu barajı ve HES projesine feda edilmek istenmektedir. Ilısu barajı yapılırken ulusal ve uluslararası hiçbir sözleşme-yasa dikkate alınmamıştır. En basitinden ÇED raporu dahi bulunmamaktadır. UNESCO’nun dünya kültür miras kriterlerinin 10’undan 9’unu taşıyan dünyada ki tek yer Hasankeyf’tir. Bu kadim topraklardan çağrıda bulunuyoruz; insanlığın geçmişi ve hafızası, Hasankeyf ve Dicle vadisinin kurtarılması için harekete geçilmeli” dedi.

“HİÇBİR MENFAAT TARİHİ GERİ GETİREMEZ”
Basın açıklamasının ardından batı illerinden gelen Baro başkanları da söz aldı. Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan: “12 Binlik bir uygarlık yok edilmek tehlikesiyle karşı karşıyadır. Bunun hiçbir haklı ve meşru açıklamasının olamayacağına inanıyoruz. Hala geç değil. Buradan yetkililere seslenmek istiyoruz; gelin bu yıkıma, bugüne kadar yapılanlar bir tarafa bu yıkıma biran önce son verin” dedi. Daha sonra söz alan İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel ise şöyle konuştu: “Ülkenin bir ucundan, İzmir’den geldim. Biz tarihe sahip çıkmak istiyoruz. Geleceğe sahip çıkmak istiyoruz. Hiçbir parasal menfaat, hiçbir değer, asla yok edilen tarihi geri getiremez. Devam etmekte ısrarlı olanlara seslenmek istiyorum; çocuklarınıza bırakacağınız tek şey, utanç olacaktır.” Yalova Barosu Başkanı Fedayi Doğruyol ise şunları söyledi: “12 Bin yıllık tarih, HES için betona gömülmüş, bundan sonraki tamamı da gömülmek isteniyor. Buna ‘dur’ demek bütün insanlığın görevidir.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim