**Tarihi ilçe Hasankeyf’te yılsonuna kadar taşınması planlanan eserler arasında Sultan Süleyman Koç minaresi ile Kızlar Camisi’ndeki eski mezarlıkları da kapsıyor. Yüklenici firma, tarihi eserlerin geçeceği güzergah üzerindeki yapıları da yıktı.

GÜZERGAHTA TAŞINMA HAZIRLIĞI
Hasankeyf'in eski yerleşim biriminde taşınacak eserler arasında yer alan Sultan Süleyman Koç Camii ile Kızlar Camisi’ndeki eski mezarlıklar için yüklenici firma kolları sıvadı. Yılsonuna kadar üç eserin taşınacağı kültürel yarım adanın bulunduğu yeni yerleşim birimine ulaşım sağlayacak olan köprü yapımı da tamamlandı. Zeynel Bey türbesi kümbetini taşıyan ERBU İnşaat Şirketi, şimdi de Sultan Süleyman Koç minaresini üç parça halinde taşımaya hazırlanıyor. Sultan Süleyman Koç Camisi’nin bulunduğu külliye binasının bir kısmı da yeni yerleşim birimine taşıyacak olan yüklenici firma, 2 kilometre yol güzergahı üzerindeki bazı eski evler ile aralarında bulunduğu bir camide yıkım işlemlerini tamamladı.

ESKİ MEZARLIKLAR TAŞINACAK
Kızlar Camisi bahçesinde bulunan Artuklular döneminin meliklerinin mezarlarının bir bölümü de Hasankeyf'in yeni yerleşim birimindeki mezarlığa taşınacak. Sultan Süleyman Koç minaresinden daha eski olan Kızlar Camisi’ndeki bahçede Artuklular döneminin hükümdar ve paşalarına ait olduğu ileri sürülen 20’ye yakın mezarın taşınmasına yönelik çalışmalar da hızlandırıldı. ERBU İnşaat, Kızlar Cami’sine komşu olan Külliye’nin duvarlarının bir bölümünü yerinde korumaya yönelik çalışmalar başlattı. Sonbahar mevsimi öncesinde yüklenici firmanın, eserleri taşıma işlemini tamamlayacağı belirtildi. (Reşat Yiğiz-Abdullah Türeli)

Editör: TE Bilişim