SON 50 YILIN EN FAZLA KAR YAĞIŞI

Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf, son 50 yılın en yoğun kar yağışıyla buluştu. Yer zemininde 70 santimetrelik kar’ın yağdığı antik kent beyaza büründü. Fotoğraf severler, hafta sonu Hasankeyf'e akın etti. Tarihi kalenin yanı sıra Zeynelbey Türbesi, Tarihi köprü ve İmam Abdullah zaviyesi karlı manzarayla görüntülemek isteyen fotoğraf severler, soğuğa aldırış etmedi. Hasankeyf Kaymakamı Temel Ayça, tarihi yönden önemli olan Hasankeyf’te görev yapmaktan gurur duyduğunu söyledi. Kaymakam Ayça, şunları söyledi; “Hasankeyf'te Kaymakam olarak görev yapmak herkese kısmet olacak bir durum değildir. Hasankeyf beyaza büründü, ilçemize son 50 yılın en çok yağan kar yağışı düştü. Hasankeyf’e geleli üç ay oldu. Bu güzel görüntüler bana nasip oldu. Hasankeyf'te güzel bir hava görüntü var. Fotoğraf çekmek için sadece Batman'dan değil, çevre yörelerden gelenler var. Batman ve yöredeki insanları, Hasankeyf'in bu güzelliklerini fotoğraflamaya davet ediyorum.”



HASANKEYF’E ÇOK NADİR YAĞARDI”

Tarihi kalede yer yer 50 ila 70 santimetreyi bulan kar, Dicle nehri ile bütünleşen tarihi dokuya renk kattı. Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, 50 yıldan beri ilk kez tarihi ilçeye yoğun kar’ın yaşandığını belirterek, şöyle konuştu; “Yaşım 50. Hasankeyf'te yıllardır ilk kez böyle bir kar yağdı. Hasankeyfli, kış mevsimini neredeyse görmeyecek bir konumdaydı. Çünkü Hasankeyf’e çok nadir yağardı. Yağan kar da bir iki gün yerde kalır ve erirdi. Ancak Hasankeyf'e yağan kar 70santimetreyi buldu. Bu belki yüz yılın en yoğun kar’ı. Hasankeyf'in tarihi ve kültürel dokusunun yanı sıra doğasını bir gelinlik gibi süsledi. Böyle bir güzelliğin beyaza bürünmesi ve bahar aylarında yemyeşile bürünmesi ayrı bir güzellikle beraber bu da doğanın bize verdiği bir güzellik oldu. Kış şartları her ne kadar çetin geçiyorsa da böyle bir kar, ilk kez yağdığı için bizi sevindirdi. Diğer sevindiren yanı ise son yıllardaki yağışın azlığından kaynaklanan yer altı sularının da azalmasıydı. Bu kar yağışı ile de zengin bir hale gelmesi ayrıca sevindirici bir olaydır.”

TARİH BEYAZDIR”

Tarihi ilçenin beyaza bürünmesini fırsat bilen fotoğraf severler, antik kente akın edip Zeynel bey türbesi başta olmak üzere tarihi kale, İmam Abdullah zaviyesini görüntüledi. Fotoğraf sanatçısı Civan Değer, antik kentin manzarasının fotoğrafçıları büyülediğini belirterek, “Tarih beyazdır ve sayfaları da beyazdır. Ülke genlinde yoğun kar yağışı oldu. Hasankeyf'te bundan nasibini aldı. Yıllardır bu anı bekliyorduk. Geçen yıl az kar yağmıştı, gelip çekmiştik. Ancak bu yıl bambaşka olmuş. Hasankeyf dünyanın en güzel gelini gibi beyaza bürünmüş, son bir kez de olsa herkesin gelip Hasankeyf'i görmeye davet ediyorum. Çünkü Hasankeyf’in her mevsimi bir başka güzeldir. Tarih dokusu, doğası, insanı Mezopotamya’nın o derin tarihi, derin kültürü burada saklıdır, burada gizlidir. Ve her kültür burada saklıdır' dedi.

Editör: TE Bilişim