**ABD ve Avrupa, Batmanlı genç bilim insanının başarısını konuşuyor. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Moleküler Biyoloji Genetik Lisans bölümünü tamamladıktan sonra İsveç ve İngiltere’deki yüksek ihtisasın ardından Harvard Üniversitesi araştırma görevliliğine geçen 34 yaşındaki Dr. Geylani Can, 400 Bin dolarlık ‘Transatlantik Araştırma Ödülü’nün sahibi oldu.

** Batman Çağdaş’a açıklamalarda bulunan başarılı bilim insanı Dr. Can: “17 Yıldır memleketimden uzağım, ara ara Batman’a geliyorum. Böylesi bir ödülü ülkem ve memleketim adına almak gurur verici. Kanserli hücrelerin genomunda çok büyük bir kaos var. Bu kaosun nasıl başladığını bu projeyle anlamaya çalışıyorum. Projede bunu anlayacağız. Bunun sonucu istediğimiz sonuçlara ulaşırsak sadece kanser değil birçok hastalığın gelişimini engellemiş olacağız” diyor.

BATMAN ÇAĞDAŞ’A KONUŞTU
2003 Yılında Batman Anadolu Lisesi’nden mezun olan ve daha sonra İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Moleküler Biyoloji Genetik Lisans bölümünü tamamlayan Batmanlı 35 yaşındaki Dr. Geylani Can, İsvec ve İngiltere’deki yüksek ihtisasın ardından Harvard Üniversitesi araştırma görevliliğine geçti. Amerikan Kanser Araştırma Kurumu ve İngiltere Kanser Araştırma Enstitüsü’nün düzenlediği yarışmaya katılan Batmanlı genç bilim insanı Dr. Can, bin civarındaki bilim insanını geçerek, 400 Bin dolar ödüllü yarışmada birinci oldu. ‘Transatlantik Araştırma Ödülü’nü kazanan genç bilim insanı, DNA hasarları hakkında çalışma yapacak. Batman Çağdaş’a açıklamalarda bulunan Dr. Geylani Can: “17 Yıldır memleketimden uzağım, ara ara Batman’a geliyorum. Böylesi bir ödülü ülkem ve memleketim adına almak gurur verici. Genetik üzerine çalışmayı düşünen tüm gençlere destek olmaya hazırım” dedi.

“BAŞARILI OLURSAK BİRÇOK
HASTALIĞI ENGELLEMİŞ OLACAĞIZ”
Kanser başta olmak üzere birçok hastalık için yeni tedavileri geliştirmede kullanılabilecek hedefleri bulmayı amaçlayan Can, projeyi yaklaşık 4 yıl sonra sonlandıracak. Can'ın bu projesi dört yıl boyunca hem Harvard Üniversitesi hem de İngiltere Kanser Araştırma Enstitüsü tarafından laboratuvar imkanları ile de desteklenecek. Projesi hakkında bilgi veren Can, şöyle konuştu: “Kanserli hücrelerin genomunda ise çok büyük bir kaos var. Bu kaosun nasıl başladığını bu projeyle anlamaya çalışıyorum. Her şey yolunda giderken, DNA kendini çoğaltırken ne gibi bir problem oluyor da biz böyle büyük bir karmaşaya gidiyoruz. Projede bunu anlayacağız. Bunun sonucu istediğimiz sonuçlara ulaşırsak sadece kanser değil birçok hastalığın gelişimini engellemiş olacağız.” (Barış Arslan) 

Editör: TE Bilişim