*Daha önce Batman’ın Beşiri ilçesinde kurulan enerji santralinin en büyüğü bu kez Kozluk ilçesinde kuruldu. Gercüş ilçesinde de enerji santrali yapımı sürerken, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en sıcak ilinin Batman olduğunu göz önünde bulunduran özel firmalar enerji santrallerine yöneliyor.

BATMAN’DA GÜNEŞ ENERJİSİ DÖNEMİ

Batman’da artık güneş enerjisi dönemi başladı. Daha önce Beşiri ilçesinde 6,6 MW gücünde güneş enerjisi santralini kuran CW enerji, bu kez Batman’ın büyük ilçesi Kozluk’ta 10,7 MW santral projesini hayata geçirdi. Aynı firma Gercüş ilçesinde de 2 MW’lik santral projesini yılsonuna kadar bitirecek. Antalya Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren CW Enerji, Batman'ın Kozluk ilçesinde inşa edilen toplam 10,7 megavat kurulu güce sahip ‘Povrika Güneş Enerjisi’ santralinin (GES) geçici kabulünü tamamladı. CW Enerji, Batman'ın Kozluk ilçesinde 10.769,22 kWp (Kilowatt-Peak) gücünde arazi tipi güneş enerji santralinin kurulumunu tamamladı.

GEÇİCİ KABULU YAPILDI

GES projesinde üretimi CW Enerji tarafından gerçekleştirilen 18 bin adet CW Enerji CWT/ 310Wp - 60P, 13 bin 700 adet CW Enerji CWT/ 275Wp - 60P marka model güneş paneli ve 195 adet Huawei Sun2000-40 KTL invertör kullanıldı. Yüklenici firma CW Enerji panel tedariki, mühendislik ve uygulama gerçekleştirdiği GES projesini 54 günde tamamladı. 27 Eylül 2018 tarihinde geçici kabulü yapılan enerji santrali işletmeye hazır hale getirildi.

9422 HANENİN ELEKTRİĞİ KARŞILANACAK

Tamamlanan proje, 10.769,22 kWp kapasitelik kurulumu ile yılda ortalama 9 bin 422 hanenin elektriği, yenilenebilir enerji ile karşılanabilecek ve yılda ortalama 12.524 ton CO2, 37.69 ton SO2 ve 14 ton NOx gazı emisyonunun azaltımına destek verecek. 10.769,22 kWp gücündeki güneş enerjisi santralinde günde ortalama 245.731 kWp, yılda ortalama 16.691,95 kWp elektrik enerjisi üretilmesi planlanıyor. CW Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Sarvan, Batman ilini çevre dostu, temiz enerji kaynağı güneş enerjisi ile buluşturmaktan gurur duyduklarını söyledi.

ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI

Sarvan, şunları kaydetti: “Daha önce Batman'ın Beşiri ilçesinde 6,6 MW gücünde güneş enerji santralinin anahtar teslimini yaparak devreye almıştık. Kozluk ilçesinde 10,7 MW projemizi tamamlayarak işletmeye hazır hale getirdik. Yine Batman'ın Gercüş ilçesinde 2 MW'lık projemizin kurulumu aralıksız devam ediyor. Sadece Batman'da değil ülkemizin dört bir noktasında güneş enerji santrali projelerimiz devam ediyor. Dünyadaki tüm gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler elektrik üretiminde güneş enerjisine geçiş yapıyor. Bizde CW Enerji olarak, ülkemizin güneş enerji potansiyelinin daha verimli bir şekilde kullanılması için güneş enerji sektörüne ciddi yatırım hamleleri gerçekleştiriyoruz. Ot bitmeyen, tarıma elverişsiz olduğuna dair tespit raporu alınan çorak arazilerimizi güneş tarlalarıyla değerlendirelim istiyoruz. Enerjimizi ücretsiz, çevre dostu, temiz enerji kaynağı güneşten alalım, ülke ekonomisine katkı sağlayalım hem de arazimiz değerlendirelim." (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim