**Batman’da 150 büyükbaş hayvan üreticisinin üye olduğu Batman Merkez Kırmızı Et Üreticiler Birliği Başkanı Mahmut Arslan ve Başkan Yardımcısı Baran Pazan: “Ramazan ayında günde 20 ton kırmızı et tüketiliyor. Batman’a nereden geldiği belli olmayan etlere denetim yapılmalı” dediler.

RAMAZAN’DA GÜNDE
20 TON ET TÜKETİLİYOR
2011’de Batman’da kurulan Merkez Kırmızı Et Üreticiler Birliği yöneticileri, et ve büyükbaş hayvanlarla ilgi önemli açıklamalarda bulundu. Birlik Başkanı Mahmut Arslan ve Yardımcısı Baran Pazan, Batman’ın büyükbaş hayvancılıkta önemli bir merkez olduğuna işaret etti. İl genelinde 4 bine yakın büyükbaş hayvanın bulunduğuna işaret eden Arslan ve Pazan: “Batman genelinde 4 bin civarında büyükbaş hayvan var. Kayıt dışı da bin civarında. Üyelerimiz büyük zorluklarla ayakta kalmaya çalışıyor. Devlet artık büyükbaş hayvan yetiştiricisine yeterli destek sağlamalıdır. Yem, buğday ve diğer girdilerle birlikte et, yaklaşık 33 TL’ye mal oluyor. Maalesef üreticiye verilmesi gereken destek Et ve Süt Kurumuna veriliyor” diye konuştular.

“YEM VE ARPA BULMAKTA
ZORLANIYORUZ”
Arslan ve Pazan, şöyle devam etti: “Büyükbaş hayvan yetiştiriciliğini artık yapmak zor bir iş. Arpanın tonu 1400 TL, yemin çuvalını ise 82 liradan alıyoruz. Maliyetler o kadar arttı ki besici artık bir önceki yılı arar oldu. Etin zamlanmasına biz de karşıyız. Tüketici ucuz etten yararlansın istiyoruz. Girdiler geçen yıla göre yüzde 50 arttı. Böyle devam ederse 1-2 yıl içinde büyükbaş hayvanlar bölgemizde de bitmiş olur. Şu anda besici hayvanını besleyecek durumda değil. Hayvan başına verilen primin 250 liradan 500 TL’ye çıkması gerekiyor. TMO’nun da üreticilere ucuz arpa imkanı sağlaması gerekiyor. Bazen arpa bulamayınca üretici Samsun ve diğer illere yönlendiriliyor. Bu da üretici için maliyettir.”

DIŞARIDAN GELEN ET’E DİKKAT
Batman’da Ramazan ayında günde 20 ton kırmızı et tüketildiğine de işaret eden Arslan ve Pazan: “Batmanlılar yılda ortalama 600 ton et tüketiyor. Ancak bu satıştan daha fazlasını maalesef şehrimize nereden geldiği belli olmayan et oluşturuyor. Tarım ve Sağlık gibi kuruluşların dışarıdan gelen et ile ilgili denetimleri artırması gerekiyor. Bölgedeki büyükbaş yetiştiricileri zor durumda. Bu sektör, Batman’da 30 bin insanın geçim kaynağıdır. Destek primi sağlanmadığı takdirde birkaç yıl sonra büyükbaş hayvancılıkta da ciddi sorunlarla karşılaşmış olacağız” dediler. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim