TAŞINAN 3’ÜNCÜ ESER
Ilısu baraj gölü altında kalacak antik kent Hasankeyf’te eserlerden İmam Abdullah Zaviyesi de yeni yerleşim birimi yakınındaki arkeoparka taşındı. Zeynel Bey türbe kümbeti ve Artuklu hamamının ardından 12. Yüzyılda Artuklular tarafından inşa edilen, yıkılmasının ardından Eyyubiler döneminde onarılan İmam Abdullah Zaviyesi türbesi de yeni kültür adasına taşındı. Sabah erken saatlerde özel bir araçla yaklaşık 2.5 kilometre uzaklıktaki arkeopark’a taşınan türbeyi taşınma işlemlerini izleyen Kesmeköprü-3 köylüleri duygulu anlar yaşadı. 9 Çocuk annesi 65 yaşındaki Selime Tapkan, yıllarca komşu oldukları türbenin köylerinden uzaklaşmanın hüznünü yaşadıklarını ifade etti.

“YILLARCA KOMŞUYDUK”
Taşınma işlemlerini gözyaşları içinde izleyen Tapkan, şunları kaydetti: “İmam Abdullah zaviyesi türbesiyle yıllarca komşuyduk. Çocukluğumuzdan beri hep ziyaretine giderdik. Şimdi de bizden uzaklaştı. Buradan ayrıldı diye üzülüyoruz.” Sabah erken saatlerde türbenin taşınma işlemlerini izleyen Kesmeköprü-3 köyünden 73 yaşındaki İbrahim Tapkan da türbenin geçici sırasında el sallayarak, “Nereye gidersen ziyaretine geleceğiz” demesi dikkat çekti.

SORUNSUZ TAŞINDI
Türbe 800 ton, Minare 400 ton, Müştemilat bölümü 200 ton olan İmam Abdullah Zaviyesinin üç ana kütle halinde taşınacağını belirten DSİ Genel Müdür Yardımcısı Murat Dağdeviren, tarihi bir gün yaşadıklarını belirterek şöyle konuştu: “Hasankeyf’te üçüncü eserimizi taşıyoruz. İlk taşınan eser Zeynel bey türbesiydi, ardından Artuklu hamamı taşıdık, şimdi ise İmam Abdullah zaviyesini taşıyoruz. İmam Abdullah zaviyesi Artuklular döneminde 12. Yüz yılda inşa edilmiş bir zaviye. Daha sonra İmam Abdullah’ın kabri esas alınarak, etrafına zaviye tekrar şekillendirilmiş. 1478 yılında Akkoyunlar döneminde de bir restorasyon görmüş. Osmanlı döneminde de çeşitli restorasyonlar yapılan türbe, Kültür Bakanlığı’nca da güçlendirmesi yapıldı. Türbenin ağırlığı 800 ton, 256 tekerlekten oluşan modüler taşıyıcı sistemle 2,400 metre uzaklıktaki yere yerleştirildi. Taşıma bilim kurulu ve yetkili kişilerce büyük bir hassasiyetle kurgulandı. Taşınan eserin durumu en kötü olan eserlerden biri, bunu da son derece hassas bir şekilde hiçbir şekilde zarar vermeden yeni konuma taşıyoruz.” Taşınma işlemleri sorunsuz taşındı. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim