** Hakkari’nin Belçelan yaylasından Batman’ın Demirbilek köyüne yerleşen göçerler, kuraklık nedeniyle otların yeşermediği dağ ve tepelerde sürülerini otlattırmakta zorlanıyor. Tonu 1.500 TL’yi bulan saman, arpa ve pamuk saplarıyla sürülerini beslediklerini belirten göçerlerden Abdullah ve Kerem Kaptan: “Bu yıl kuraklık bizleri de etkiledi. Böyle giderse yem ve samanın tonu 2 bin TL’yi bulur” dediler.

KURAKLIK BESİCİLERİ DE VURDU
Yağışsız geçen kış mevsimi, yaylalardan sıcak bölgelere yerleşen göçerleri de olumsuz yönde etkiledi. 15 Bine yakın sürüleriyle Batman'a 15 kilometre uzaklıktaki Demirbilek köyüne yerleşen Hakkarili besicilerden Abdullah ve Kerem Kaptan; “Kış mevsiminin ortasındayız, önceki kış mevsimine göre daha sıcak bir ortamdayız. Dağ ve bayırda ot yok. Sürülerimizi Dicle nehri kıyısındaki dağ ve tepelerde otlattırmaya çalışıyoruz. Ancak sürülerimizi otlattıracağımız bir alan bulamıyoruz. Her yer kuraklıktan etkilenmiş. Diyarbakır’ın Bismil ilçesinden pamuk sapı aldık. Şanlıurfa’dan yem getiriyoruz. Bölgede samanın tonu da 1.500 TL civarında. Böyle giderse saman ve pamuk saplarının tonu 2 bin TL'yi bulur" diye konuştular.

“YAĞIŞ OLSUN DİYE DUA EDİYORUZ”
10 Kişilik Kaptan ve Altay aileleri, iki ay öncesinden yerleştikleri Batman’ın Demirbilek köyünde bu yıl kuraklık nedeniyle sürülerini otlatacak alan bulamamaktan yakınıyor. Geçen yıla göre daha sıcak bir mevsimle karşılaştıklarını ifade eden Abdullah Kaptan, şunları söyledi: “Son yılların en kurak kışına tanık oluyoruz. Sürülerimizi çevredeki dağlarda otlattırmak istiyoruz ancak ot yok. Her yer kupkuru. Yağış olmayınca da mecburen çevre illerden aldığımız saman ve yemle sürülerimizi besliyoruz. Bu yıl kadar kurak bir kış yaşamadık. Yağış olsun diye her gün dua ediyoruz. Oysa bir süre önce yayla yasağı kalktı diye sevinmiştik. Ancak bu yıl sıcak bir kışın geçmesi tüm hesaplarımızı alt üst etti.”

İŞTE ARADAKİ MEVSİM FARKI
Demirbilek köyünde 2017’in Ocak ayında yine göçerleri gündeme getiren Batman Çağdaş’ın arşivindeki fotoğraf, mevsim değişikliğini de belgeledi. Geçen sene sürüleri kar yağışından etkilenen besiciler, şimdi ise kuraklıktan yakınıyor. İşte kar altındaki koyun sürüleri ile kuraklık nedeniyle ot bulamayan sürüler. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim