GÖÇERLER YAYLADA
Genelde Nisan ve Mayıs aylarında yaylalara çıkan göçerler, bu yıl sağanak yağışlar nedeniyle kışlıklarından yeni ayrıldı. Yolculuğun bayrama denk gelmesiyle yolculukları zorlaşan sürü sahipleri, son sağımlarını yaptıkları hayvanları kamyona yükleyerek Van, Bingöl ve Hakkari yaylalarına hareket etti. Geçimlerini hayvancılık yaparak sağlayan göçerler, kış boyunca kapalı alanlarda besledikleri koyun sürülerini daha rahat besleyebilmek için serin olan yaylalara götürüyor.

“ŞARTLAR ZOR AMA MECBURUZ”
Her yıl Demirbilek köyüne sonbahar mevsiminde geldiklerini belirten Hakkarili Ahmet Altay, atadan kalma mesleği sürdürdüklerini söyledi. Altay, şöyle konuştu: “Bu meslek zor olabilir ama bu işi ekmek parası için yapıyoruz. Belki çalışma koşulları zordur ama en azından helal olduğunu biliyoruz. Bu mevsimde sıcaklığın 35 dereceye ulaştığı şu günlerde yollara düştük. Zor bir mesleğimiz var. Allah bize sabır veriyor. Normalde Mayıs ayının sonlarında yaylaya çıkıyoruz. Bu yıl yağışlı havalardan dolayı yaylaya geç çıktık. Adeta çile içindeyiz. Dört ay yaylada çocuklarımızla çadırda kalacağız.”

KEÇİ KIRKMA SEREMONİSİ
Yaylaya çıkmadan önce kırkmadan geçirdiklerini hatırlatan 65 yaşındaki Mehmet Altay: “Kırkma, hayvan sağlığı açısından da önemli. Yünler yıkandıktan sonra çuvallara konularak pazara götürüyoruz. Düğün mevsiminde Batman piyasasında yünlerin çoğunu göçerler karşılıyor. Yaylalara çıkmadan binlerce küçükbaş hayvanın yününü kırkmak için gün boyu kesim yapıyoruz” dedi.

“SÜT-ET ÜRETİMİ ARTACAK”
Göçer ailelerin, şehirlerin süt ve et üretimini de karşıladığını belirten Batman Koçerler Derneği Başkanı Emin Çelik: “Göçerlerin et ve süt üretimini artırmak için yayla yasağının bu yıl kalkması yerinde bir karardı. Çünkü hayvancılık bitme noktasına gelmişti. Yasaklar sona erdiğinde hayvancılığın önü açılacak ve hayvanlardan daha fazla verim alınacak” diye konuştu. (Haber: Bahar Çakar-Foto: Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim