*Gercüş Belediye Başkanı Gündüz Günaydın, hem göçü durduracak hem de istihdam alanı yaratacak tekstil atölyeleri ile birlikte bağcılığı geliştirecek projeler arasında yer alan ‘pekmez fabrikası’nı ilçeye kazandırmak istediklerini söyledi.

“TEKSTİL, GERCÜŞ’E
İSTİHDAM ALANI YARATIR”
6 Bin 200 nüfuslu Gercüş ilçesinde göçü durdurmak için iki önemli projenin takipçisi olduğunu belirten Belediye Başkanı Gündüz Günaydın, “Yeni istihdam alanı için ilk etapta iki projemiz hazır” dedi. Göreve geldikten sonra ilk icraatlardan birinin altyapı ağırlıklı çalışmalara yönelmek olduğunu belirten Başkan Günaydın: “Son yağışlar yer yer cadde ve sokaklarımıza hasar verdi. Şimdi de cadde ve sokaklarımızı onarmanın gayreti içindeyiz. Yağış nedeniyle hasar gören tüm cadde ve sokakları gerek parke taşı gerekse de asfaltla yeniden elden geçireceğiz” diye konuştu. Gercüş’te göçü durdurmak için istihdam ağırlıklı projelere yöneldiklerini de kaydeden Başkan Günaydın; “Yakın bir tarihte bu önemli projeleri hayata geçireceğiz” diyor.

“TEKSTİL’DEN KÖYLÜLER DE YARARLANACAK”
Gercüş’ün ‘bürokrat’ yetiştiren bir ilçe olduğunu ifade eden Başkan Gündüz Günaydın, artık ‘üreten bir ilçe’ için de kolları sıvadıklarını belirtti. İstihdam ağırlıklı projelerden birinin tekstil atölyeleri projesinin olduğunu anımsatan Başkan Günaydın, şöyle devam etti: “İlk etapta 300-400 kişinin çalışabileceği bir tekstil kent planlıyoruz. Firmaların taleplerine göre bu kapasiteyi daha da arttıracağız. Sadece ilçe merkezimizde değil, köy ve mezralarımızda oturan işsiz vatandaşlarımız da tekstilde çalışma imkanı bulacak. Tekstil atölyelerini açan her yatırımcıya her türlü imkanı sağlayacağız. Yeter ki ilçemizde yatırım talebinde bulunan müteşebbisler çıksın. Yer bizden, atölye onlardan olsun.”

“PEKMEZ FABRİKASI KURACAĞIZ”
Bölgede bağcılığın yaygın olduğu yerlerden birinin de Gercüş olduğunu hatırlatan Başkan Günaydın, şunları kaydetti: “Mezrone ve tayfi gibi kaliteli üzümün yetiştiği ilçelerden biriyiz. Gercüş’ün çevresinde yüzlerce bağ var. Binlerce aile geçimini bağcılıktan elde ediyor. Neden bu ürünü pazarlamayalım, değerlendirmeyelim. Kuracağımız pekmez fabrikasıyla hem işsiz gençlere iş imkanı hem de bu kaliteli ürüne pazar imkanı yaratacağız. İlçemizin yetiştirdiği organik ürünleri festivallerle tanıtacağız. İlçemizin buna ihtiyacı var. Geçmişe bakmadan yapabileceğimiz projeleri hayata geçirmeyi düşünüyoruz.”

“TARİHİ KONAKLARI TURİZME KAZANDIRACAĞIZ”
Hasankeyf ile Midyat arasında önemli bir turizm yol güzergahında olduklarını da belirten Belediye Başkanı Gündüz Günaydın; “Doğrusunu söylemek gerekirse bugüne kadar turizm potansiyelinden yararlanamadık. Oysa Gercüş’te 300-400 yıllık önemli tarihi konaklar var. Bu konakların turizme kazandırılması konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı’na proje hazırlayacağız. Eski Kaymakamlık Konağı’nın tadilatı sürüyor. Neden diğer tarihi konaklarımızı turizme kazandırmayalım? Turizm güzergahında olan bir ilçeyiz. Midyat ve Hasankeyf’e gelen yerli ve yabancı konuklarımızı ilçemizde ağırlayacak tarihi mekanlarımız var. Yeter ki bu potansiyeli değerlendirmesini bilelim. Yine Gercüş’e sosyal tesis projesi kapsamında Belediye’ye gelir sağlayacağı düğün salonu, yüzme havuzu gibi tesisler de planlıyoruz. Hedefimizde bir de Gercüş’e bir küçük sanayi projesi var” dedi.

“BÜROKRAT VE İŞADAMLARIMIZDAN
DESTEK İSTEYECEĞİZ”
İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir ve Adana’daki Gercüşlülerden de ‘ilçe’ye sahiplenme konusunda  destek isteyeceğini belirten Başkan Günaydın, sözlerini şöyle sürdürdü: “İlçemizin gurur duyduğu bir alan var o da eğitimdir. Eğitimde başarılı olan birçok hemşehrimiz bürokraside ve iş dünyasında iyi yerde bulunuyor. Gercüş ve Batman dışındaki hemşehrilerimizle bir araya gelip Gercüş’le bağlarını koparmamalarını bizzat isteyeceğim. En azından yılda bir-iki kez Gercüş’e gelip, ilçeye sahip çıkmalarını istiyoruz. Gercüş’ün buna ihtiyacı var. Bürokraside adından söz ettiren Gercüş artık yeni dönemde örnek projelerle hemşehrilerimizin desteği ile daha iyi bir yerde olacağına inanıyorum. Göç veren ilçe değil, göç alan bir kent almak istiyoruz. Bu konuda potansiyelimiz var. DİKA başta olmak üzere diğer kurum ve kuruluşlarının da projelerinden yararlanmak istiyoruz.” (Abdullah Türeli)

Editör: TE Bilişim