“HENÜZ SONUÇ ALAMADIK”
Batman Barosu’nda düzenlenen basın açıklamasında konuşan mevcut Başkan Abdulhamit Çakan: “Batman Barosu Genel Kurulunun ve Organlarının seçiminin yapılması konusunda karar alınmıştı. Ancak 2 Ekim 2020 tarihinde İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge uyarınca bir takım etkinliklerin 1 Aralık 2020 tarihine kadar ertelenmesine karar verilmiş, bu doğrultuda aynı gün Batman İl Hıfzıssıhha Kurulu Kararıyla Baroların Genel Kurullarının da bulunduğu etkinliklerin 1 Aralık 2020 tarihine kadar ertelenmesine karar verilmiştir. Aynı doğrultuda Yüksek Seçim Kurulu da karar almış ve bu kararı Merkez Seçim Kurullarına bildirmiştir. Bu gelişmeler Yönetim Kurulunda değerlendirilmiş akabinde üç Başkan adayı ile biraya gelinerek yapılacaklar konusunda durum değerlendirmesi yapılarak İl Hıfzıssıhha Kurulu Kararı aleyhine İdare Mahkemesine iptal davası açılması, Merkez ilçe seçim kurulu kararına itiraz edilmesi ve 10 Ekim 2020 tarihinde Baro Başkan adayları ile birlikte basın açıklaması yapılması konularında ortaklaşılmıştır. Bu doğrultuda  4 Ekim 2020 tarihinde Baro Başkanı ve Baro Başkan adaylarının ortak imzaları ile Batman İl Hıfzıssıhha kurulu kararı aleyhine yürütmeyi durdurma talepli iptal davası açılmış ve yine Merkez İlçe Seçim kurulunun kararı aleyhine tam kanunsuzluk gerekçesiyle Yüksek Seçim Kuruluna itirazda bulunulmuştur. Ancak, bu açıklamanın  yapıldığı saate kadar açılmış bulunan iptal davasından ve itirazdan henüz bir sonuç alınamamıştır.”

“KANUNDAN ÜSTÜN DEĞİL”
Çakan, şöyle devam etti: “Özellikle belirtmek isteriz ki kanunla düzenlenmiş bir konuda genelge ile değişiklik yapamazsınız, hukukun en basit kurallarından biri de normlar hiyerarşisidir. Genelge kanundan üstün değildir. Dolayısıyla İçişleri bakanlığı genelgesi ve genelgeye dayanarak alınan İl Hıfzıssıhha Kurulu kararı Avukatlık Kanunundan üstün olmadığı gibi kanun ile yapılması gereken seçimlerin ertelenmesi genelgeye konu edilemez. Bu erteleme kararı açıkça kanuna aykırıdır. Kaldı ki, Batman İl Hıfzısıhha Kurulu Siyasi Partilerin Genel Kurullarının yapılması konusunda karar almışken Baro Genel Kurullarının yapılması konusunda erteleme kararı vermesi akıl ve izanla açıklanamaz. Önümüzdeki süreçte Baro Başkan adaylarımızla ortaklaşa hareket edip, yol haritamızı belirleyeceğiz. En kısa sürede genel kurulumuzu ve organ seçimlerimizi yapmayı hedefliyoruz. Bugün aynı zamanda Ankara Gar Katliamının 5. yıl dönümü, bu vesile ile 5 yıl önce Ankara’yı kana bulayan vahşi saldırıyı lanetle kınıyor, yitirdiğimiz canları rahmetle anıyorum.”

ŞENSES: “KARAR, HUKUKSUZDUR”
Baro Başkan adaylarından avukat Erkan Şenses ise şunları söyledi: “Öncelikle bugün Cumhuriyet tarihinin en kanlı katliamı olan Ankara Gar Katliamının 5. yıldönümü münasebetiyle bu vahşi katliamı lanetliyor katliamda hayatını kaybeden 103 insanımıza Allah’tan rahmet diliyorum. İl hıfzısıhha kurulları bir ilde salgının seyri konusunda gerekli tedbirleri almaya yetkiliyse de bu yetki bir kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu olarak baroların genel kurullarının ertelenmesi sonucunu doğuran bir yetki içermez. Dolayısıyla Batman Barosu genel kurulunun Batman İl Hıfzıssıhha kurulu kararıyla 2 ay ertelenmesi  hukuksuzdur. Mesleğimizin ve meslektaşlarımızın hukukunu korumaya devam edeceğimizi ilan ederiz.”

RAMANLI: “KABUL EDİLEMEZ”
Diğer başkan adaylarından avukat Serkan Ramanlı ise; “Bugün kongreye katılması gereken bütün meslektaşlarımızı temsilen buradayız. Kanunla yapılması zorunlu kongremizin, virüs bahanesi ile son dakika genelgesiyle ertelenmesi kabul edilemez. Bize yönelik bu engelleme ile genel kamu yararının gözetilmediği anlaşılmaktadır. Öyle olsa siyasi parti kongrelerine yönelik de bir kısıtlama olurdu. Biz bu açık hukuksuzluğu kabul etmediğimizi açıkça ilan ediyoruz. Başlattığımız hukuki süreci sonuna kadar takip edecek, mesleğin ve meslektaşın hak ve hukukunu korumaya devam edeceğiz. 5 yıl önce bugün Ankara’da gerçekleşen insanlık dışı katliamda hayatını kaybeden 103 insanımıza Allah’tan rahmet diliyorum.”

“BARO YÖNETİMİNİN GÖREVE DEVAMI YANLIŞ”
Batman Barosu Başkan adaylarından Avukat Mahmut Tanrıseven de 11 Ekim 2020 tarihinde görev süresi dolan Baro Başkanı ve yönetiminin istifa etmesinin gerektiğini söyledi. Avukat Tanrıseven, daha önce de yaptığı açıklamada mevcut Baro yönetiminin bir genelgeyle göreve devam etmesinin yanlış olduğunu söyledi. Avukat Tanrıseven, şunları kaydetti: “Baro Başkanı ve yönetimi 11 Ekim’de istifa etmesi gerekiyor. Zira Başkanı ve yönetimi kanunla iki yıllığına biz avukatlar seçtik ve verdiğimiz o yetki bu tarihte doldu. Hal böyleyken, yok hükmünde olduğunu söylediğimiz ve kabul etmediğimizi söylediğimiz bir genelgeye istinaden göreve devam etmeyi yanlış bulduğumu belirtmek istiyorum. Bu istifa inanıyorum ki, diğer Baro’lara örnek olacaktır. Esasen toplantıya katılmama nedenim, şehir dışında olmamdan ziyade, istifa edilmesi gerektiği konusundaki düşüncemdir. Geriye kalan konularda açıklamayı yapan meslektaşlarıma katılıyorum.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilişim