**Sığınmacı sayısının 30 bine dayandığı Batman’da, Suriyeli çocuklar geçimlerini sokaklarda atık toplayarak sağlıyor. Çoğu anne ve babasını Suriye’deki iç savaşta kaybetmiş, yaşları 8 ila 18 arasında değişen çocuklar, gün boyu atık plastik, demir, çelik, karton, kağıt toplayarak 15-20 lira kazanıyor.
ONLAR SAĞLIKSIZ ORTAMDA
Kentin daha çok kenar mahallelerinde kurulan hurdacılarda çalışan Suriyeli çocuklar, geçimlerini sokaklardan atık toplayarak sağlıyor. Kent merkezinin Turgut Özal Bulvarı, Gülistan caddesi, Gap, Kültür ve Belde mahallelerinde gün boyu atık plastik, demir, çelik, karton, petşişe toplayarak günde 15-20 lira kazanan Suriyeli çocuklar, aileleriyle gün boyu çöp konteynırlarını eşeleyip sağlıksız ortamda çalışıyor. 



SORUN BÜYÜYOR
Batman’da yüksek olan yoksulluk ve işsizlik oranının Suriyelilerin göçü ile daha da büyüdüğünü belirten bazı STK temsilcileri, şöyle konuştular; “İç savaştan kaçarak ülkemize sığınan yüz binlerce Suriyeli mülteci çocuklarının bir kısmı sokakta çalışmak ve sokakta yaşamak zorunda bırakıldı. Özellikle Suriye uyruklu çocuklar kentimizde, ana caddelerde ve sokaklarda su, mendil ve sakız satmakta ve çöp topluyor. Çoğu eğitimden mahrum bırakılmanın yanında birçok sorun yaşadıkları açık. Bu çocuklar mağdur ediliyor.”

PSİKOLOGLAR UYARIYOR
Çocukların suça bulaştırılma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu da hatırlatan psikologlar, “Suriyeli mülteciler ile çocuklarına iyi bir yaşam vadedenler, bu çocukları korumakla yükümlüdür. Suriyeli çocukların yaşadıkları tüm sorunları çözerek onların sokakta çalışmalarını ve sokakta yaşamaları engellenmeli” dediler.

Editör: TE Bilişim