** Pakistan, Afganistan ve İran’dan gelip, İstanbul, Ankara ve İzmir’e gitmek isteyen sığınmacılar, Batman Şehirlerarası Otogarı’nda yatıp, kalkıyor. Günde ortalama 400 sığınmacı, Batman’dan büyük kentlere yolculuk yapıyor.

BÜYÜK ŞEHİRLERE GİDİYORLAR
Pakistan ağırlıklı sığınmacılar, İstanbul başta olmak üzere diğer büyük kentlere gidebilmek için geldikleri Batman’da şehirler arası otogara sığınıyor. Ortadoğu’nun farklı kentlerinden gelip, İstanbul ve Ankara’nın yolunu tutan sığınmacılar, yollarda perişan oluyor. Soğuk havalara aldırış etmeden umuda yolculuğa çıkan bazı mülteciler: “Türkiye’de kalmak istiyoruz. Avrupa’yı düşündüğümüz yok ama çalışabilmek için de İstanbul, Ankara ve İzmir’e gitmek istiyoruz. Yollarda başımıza gelmeyen kalmıyor” diye konuştular.

HAYIRSEVERLERDEN YARDIM
Gece dışarıda kalamayan ve soğuk havalar nedeniyle otogar içinde kalmak zorunda kalan sığınmacılara hayırseverler ile otogardaki bazı esnaflar, yiyecek ve giyim yardımı yapıyor. Pakistan ve Afganistan’da işsizlik ile açlığın kol gezdiğini belirten bazı sığınmacılar: “Mecburiyetten ülkelerimizden kaçıyoruz. Bir umut için yollardayız. Daha ne zorluklarla karşılaşacağımızı da bilmiyoruz. Yolculukta temkinliyiz. Geldiğimiz Batman’da hayırseverlerin yardımıyla karşılaşıyoruz. Bilet ücretlerimizi karşılayan bazı iyi insanlar var” dediler.

KAFİLELER HALİNDE GELİYORLAR
Özellikle son bir ayda göçmen sayısının arttığı Batman kent merkezinde otogara gelen Pakistan ve Afgan ağırlıklı mültecilerin otobüslerle İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerin yolunu tuttuklarını belirten gardaki bazı esnaflar ise şöyle konuştular: “Hemen her gün erken saatlerde kafileler halinde gelen mültecilerin çoğu dil bilmiyor. Yardımcı olmaya çalışıyoruz ama üst ve başları perişan durumdalar. Çoğu geceleri soğukta dışarı kalmamaları için otogar içinde yatıp kalkıyor. Dramları yürek yakıyor.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim