“TABAN FİYAT AÇIKLANSIN”

Hasada hazırlanan Batman Ovası’ndaki ‘yeşil altın’ üreticileri, ‘taban fiyat’ çağrısında bulundu. Fındıkta olduğu gibi fıstıkta da taban fiyat uygulamasının şart olduğunu ifade eden Batman Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Hıfzullah Akdaş, “Hükümet fındık için fiyat belirledi. Fıstıkta ise neden taban fiyat belirlenmiyor. Batman Ovası’nda yüz binlerce dönüm fıstık ağacı var ama taban fiyatı yok. Fıstığından da diğer ürünler gibi Toprak Mahsulleri Ofisi’nce alım yapmasını istiyoruz” dedi.

“KİLOGRAMI 150 TL OLMALI”

Başkan Akdaş, şöyle devam etti; “Taban fiyatını istememizin tek nedeni çiftçinin mağdur olmaması. Artan giderlerden ötürü fıstık kilogramının maliyet 108 liradır. Bir yıl var olan bir yıl da olmayan bu ürünün fiyat en azından 150 TL olmalı. Maalesef bu yılın ilk aylarında yaşanan don ve soğuk hava nedeniyle fıstık ağaçlarında verim de yeterli değil. Biz artık bu üründe de taban fiyatı olmasını istiyoruz.”

“GİRDİ MALİYETLERİ ARTTI”

Girdi maliyetlerinin artışına dikkat çeken Başkan Akdaş, “Mazot, gübre ve işçi giderleri ciddi oranda yükseldi. Fıstığın fiyatı geçen yıla göre yüzde 70 civarında arttı. Fıstık’taki fiyatın geçen yıla göre yüzde 300 daha fazla olması lazım. Şuan da bölgemizdeki fıstığın taban fiyatının en az 150 lira olması gerekiyor” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim